O furtuna cat un uragan. 10 oameni au murit in Cuba, opt oameni in vestul Romaniei. 1,5 milioane de case din SUA, fara curent, dupa Irma. La noi, 15 minute de furtuna au lasat in bezna 500.000 de gospodarii. Peste 1,5 milioane de case din Florida si Georgia au ramas fara curent electric, dupa trecerea uraganului Irma. In Romania, furtuna care a avut loc in vestul tarii, duminica seara, a lasat fara curent aproape 500.000 de utilizatori din vestul si nordul tarii, potrvit datelor anuntate de Ministerul Energiei. Totodata, atat uraganul cu intensitate patru, cat si furtuna, pentru care ANM a emis, in cursul zilei de duminica, un cod portocaliu, au cauzat moartea si ranirea a numeroase persoane. De exemplu, in Cuba, cel putin 10 persoane au fost ucise, dupa ce mai multe cladiri s-au prabusit, iar oamenii au ignorat avertizarile in Havana, Matanzas, Sancti spiritus si Ciego de Avila, potrivit Al Jazeera. In Romania, o furtuna de aproximativ 15 minute a dus la moartea a opt persoane, alte 137 ajungand la spital. Astfel, autoritatile au deschis cinci dosare penale pentru ucidere din culpa, dupa ce mai multe persoane au murit, in Timis. Doua persoane au decedat in Timisoara, iar in Buzias si-au pierdut viata trei membri ai unei familii, scrie Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romania e tara in care numai Guvernul nu investeste. Romania plange dupa investitii, in special in infrastructura esentiala pe care o doresc atat cetatenii de rand cat si companiile, pentru a-si derula afacerile, insa Guvernul pare ca boicoteaza dinadins acest capitol. Guvernul a promis investitii record in acest an, insa rectificarea bugetara a adus tocmai o taiere a acestora, pentru a tine deficitul in frau. Companiilor de stat le-au fost luate dividendele si rezervele salvate pentru a fi folosite la investitii, asa ca singurii ramasi care mai pompeaza bani in dezvoltarea Romaniei sunt strainii, pe care chiar Executivul ii acuza ca ne fura tara. Primul semnal ca Guvernul urma nu numai sa devieze de la planul de investitii, dar si sa stea mai prost decat anul trecut, a fost executia pe primele luni ale acestui an, cand cheltuielile de capital au fost sub prevederile din proiectul de buget. Trendul a continuat si in restul anului, culminand cu investitii de numai 8,4 miliarde lei, adica 1% din PIB, dupa primele sapte luni, desi in proiect sunt mentionate investitii totale, pentru anul 2017, de 34,4 miliarde de lei, adica 4,2% din PIB, anunta Adevarul.

Un oras celebru din Romania, aproape de faliment. Gest disperat al primarului. Primarul din Copsa Mica, Daniel Mihalache, a plecat, luni, pe jos, spre Bucuresti, pentru a trage un semnal de alarma, orasul din Sibiu fiind in prag de faliment, din cauza penalitatilor pe care primaria trebuie sa le plateasca firmelor care au lucrat la sistemele de alimentare cu apa si canalizare. Daniel Mihalache, primarul din Copsa Mica, judetul Sibiu, a scris, pe o retea de socializare, ca problemele orasului au inceput in urma cu 11 ani, cand Romania isi dorea sa adere la Uniunea Europeana, dar avea foarte multe probleme de rezolvat, in vederea semnarii acordului cu UE, printre care si cele din Capitolul 22 privind protectia mediului, potrivit Gandul.

Tinerii suspecti in atentatul cu bomba de la metroul din Londra sunt refugiati. Amandoi au fost in grija unui cuplu decorat de Regina Angliei. Tanarul de 18 ani care a fost retinut in portul Dover, suspectat ca este cel care a pus bomba in statia de metrou Parson Green, este un orfan irakian. Celalalt, suspect de complot pentru actul terorist, arestat in Hounslow, este Yahya Farroukh, de 21 de ani, refugiat sirian care lucra la un club de noapte. Se pare ca amandoi au fost o vreme in grija acelorasi asistenti maternali, cuplul Jones, in varsta de 88 si 71 de ani, din Sundbury, Surrey. Acestia au avut grija in decursul vietii de sute de copii orfani sau in grija statului din diverse alte motive legate de parinti, fiind si decorati de catre regina pentru acest devotament pentru ingrijirea copiilor. In aceasta perioada, cand Marea Britanie s-a confruntat cu refugiati minori, neinsotiti, cuplul Jones a primit in ingrijire cativa copii, relateaza Romania Libera.

Furtuna ucigasa din neglijenta de politicieni. De ce au murit in vestul Romaniei nevinovati? De ce n-au fost avertizati romanii din timp sa se adaposteasca de o furtuna potential asasina? Si de ce-si permit guvernantii sa-si sfideze poporul? Ciclonul Irma, unul dintre cele mai puternice uragane din toate timpurile si de pe toate meridianele, a batut peste mare, oameni, populatii, asezari, ogoare, sate si orase, peste insule, state federale si tari intregi. A facut prapad, ucigand insa doar aproximativ 60 de oameni. In Florida, poate cea mai populata si deci afectata zona in afara de Antile, ciclonul tropical a omorat cel putin 13 persoane, dintre care 8 varstnici dintr-un camin, asasinati de caldura, dupa ce furtuna le-a oprit curentul si le-a avariat sistemul de aer conditionat. "Ar fi putut fi cateva mii de victime", a spus presedintele american Trump, laudand eforturile localnicilor de a reduce pierderile si pagubele Irmei la minimum. La cat de puternic s-a dovedit ciclonul, daca se abatea asupra altor zone, cine stie. Poate ar fi facut zeci de mii de victime. Pe Facebook, un roman din Japonia semnala, ca, duminica, "prin Hirosima a trecut un taifun. E drept, a nimerit pe flancul vestic, mai putin violent. Dar ploile au fost abundente. Zero morti", scrie Deutsche Welle.

I-am intrebat pe protestatarii romani antivaccin care-i legatura dintre medicina si Biserica. Aceiasi oameni care se plang ca le impune statul sa-si vaccineze copiii nu vad nicio problema sa le impuna altor romani cu cine au voie sa se casatoreasca prin referendum homofob. Ce m-a uimit, vorba vine, in primul rand la mitingul anti-vaccin desfasurat in Parcul Izvor, in afara de palariutele tricolore trendy pana la Burebista, a fost amestecul de simboluri nationaliste cu cele religioase, de argumente principiale dintr-o zona conservatoare cu unele medicale. Si amestecul de oameni, pe de o parte aveai ingrijorarea fireasca a unui parinte pentru calitatea vaccinurilor si riscurilor la care ar putea fi supus copilul lui, pe de alta parte aveai un discurs hipernationalist, cu "treceti batalioane romane Carpatii" si "asa-i romanul" urland din boxe, argumente care ajungeau in zona valorilor nationale, conservatoare, religioase, ba chiar si pe la daci, conspiratii sau satanizarea oamenilor, potrivit Vice.