"Adevarul"a obtinut pozitia oficiala a Comisiei de la Venetia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: asa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus in definirea infractiunii de abuz in serviciu, prag sub care fapta ar urma sa fie dezincriminata penal.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

Doua decizii ale Curtii Constitutionale si ordonanta de urgenta nr. 13, care a dus la masive proteste de strada la inceputul acestui an, s-au bazat pe o intelegere eronata a unui raport al Comisiei de la Venetia, organismul juridic al Consiliului Europei.

Eroarea de interpretare s-a transformat acum intr-o obligatie impusa Parlamentului de a reglementa un prag financiar pentru prejudiciile produse prin infractiunea de abuz in serviciu. La solicitarea ziarului "Adevarul", Comisia de la Venetia a clarificat sfera de aplicare a raportului si sensul concluziilor pe care le-a avut in vedere la intocmirea acestuia.

"Raportul privind relatia dintre responsabilitatea politica si penala a ministrilor se refera, conform titulaturii sale, doar la situatia ministrilor.

Acesta prevede: '... Comisia de la Venetia considera ca prevederile penale nationale privind 'abuzul in serviciu', 'exces de autoritate' si alte expresii similare trebuie interpretate in sens restrans si aplicate cu un prag inalt, astfel incat acestea sa poata fi invocate in cazuri unde fapta este de natura grava, cum ar fi de exemplu infractiuni grave impotriva proceselor democratice nationale, incalcarea drepturilor fundamentale, subminarea impartialitatii administratiei publice etc'. (paragraful 102).

Asadar, decisiva este natura faptei, iar pragul la care se refera nu este in niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplica desigur doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, dar nu si la alte infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere'.

Ministrul Justitiei,Tudorel Toader, a declarat saptamana trecutaca va veni, intr-un termen scurt, cu un proiect de lege in ceea ce priveste pragul la abuzul in serviciu.