Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, in discursul care nu a fost tradus in romana: "Viitorul o sa fie in limba maghiara". Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sambata, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasa la Biserica Centrala Reformata cu ocazia implinirii a 500 de ani de la Reforma Protestanta. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, catre Institutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs in limba maghiara care nu a fost tradus. Conform Szabadsag.ro, Viktor Orban, premierul Ungariei, si-a inceput discursul de sambata din Cluj-Napoca decretand ca urmeaza o epoca a mandriei nationale in intregul bazin carpatic. A continuat spunand ca viitorul e scris in limba maghiara; sa cauti si sa pastrezi intacte comunitatile maghiare devine o adevarata misiune nationala, a explicat el. "Misiunea noastra este sa luptam pentru ca aceste comunitati sa razbeasca pe teritoriul pe care s-au nascut si pe care traiesc, sa aiba posibilitatea sa invete in limba maghiara si sa aiba posibilitatea sa traiasca ca maghiari", a spus Orban, informeazaAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Fiul generalului Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii lui Ceausescu, lucreaza pentru premierul Mihai Tudose. Adrian Vlad, fiul generalului Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii lui Nicolae Ceausescu, lucreaza in acest moment la Corpul de Control al premierului Mihai Tudose, a dezvaluit sambata jurnalistul Catalin Prisacariu. Fiul fostului general de Securitate este Adrian Vlad, angajat in acest moment pe functia de consilier superior la Corpul de Control al prim-ministrului. Functia este indicata in declaratia sa de avere, emisa la data de 14 iunie 2017, anuntaRomania Libera.

Intr-un oras de provincie se construieste cel mai modern spital de stat de dupa Revolutie. De un an si jumatate, la Mioveni, foarte aproape de uzina Dacia, a inceput constructia celui mai modern spital de stat de dupa Revolutie. Viitorul spital, ce costa 68 de milioane de euro, va fi finalizat in octombrie 2018. Lucrarile la viitorul spital de la Mioveni au inceput la sfarsitul lui martie 2016. Si daca totul merge conform graficului - si pana acum a mers - noul spital va fi gata in octombrie 2018. Si in timp ce Spitalul Judetean de la Pitesti, oras aflat la nici 20 km de Mioveni, arata ca pe vremea comunismului, ca in multe dintre orasele din tara, pe santierul de la Mioveni se face un spital de top, relateazaAdevarul.

Cadou de 1,5 milioane de euro de la dictatorul Erdogan pentru Guvernul Romaniei. Un serviciu guvernamental roman este scutit de o chirie colosala prin bunavointa autoritatilor de la Ankara. O companie privata din Turcia care isi desfasoara activitatea in Romania subventioneaza, la interventia Turciei, mult laudatul birou pentru eliberari pasapoarte deschis intr-un mall din Bucuresti. Masura nu are nicio logica economica si pune Romania intr-o pozitie vulnerabila. Agentia de cooperare si coordonare guvernamentala TIKA, aflata in subordinea directa a Executivului de la Ankara, si Guvernul de la Bucuresti sunt parte dintr-o intelegere economica controversata. In urma acesteia, autoritatile romane au fost scutite de plata unor sume de milioane de euro in urmatorii ani, scrieRomania Libera.

Evacuati cu "mascatii" de la Opera din Cluj dupa ce au cantat "Desteapta-te romane" cand pe scena era intonat "Allah Akhbar". Incident la premiera care a deschis noua stagiune de la Opera Nationala din Cluj, duminica seara: cinci persoane au fost scoase cu mascatii din sala, dupa ce au intonat imnul "Desteapta-te romane!" in timp ce pe scena un muezin canta "Allah Akhbar". Mai multe persoane au fost scoase din cladire cu "mascatii" si duse la sectie, unde au fost amendate pentru nerespectarea masurilor de ordine pentru buna desfasurare a manifestarii culturale, potrivitActual de Cluj.

Alesii germanilor: Patru istorici, trei soldati si un macelar. La Teatrul de Stat din Karlsruhe se cauta un nou Werther (personajul cheie din "Suferintele tanarului Werther" de Johann Wolfgang Goethe). Motivul? Actualul Werther se muta in Bundestag. Michel Brandt, nascut in 1990, va reprezenta Partidul Stangii (Die Linke) in noul Parlament. Cel mai bine reprezentat grup profesional este cel juridic - cu peste 100 de juristi, majoritatea avocati, dar si sase judecatori. In componenta celui de-al 19-lea Bundestag se regasesc mai putin fermieri, numarul loc scazand de la 13 la numai 9 in actuala legislatura. Domeniul prelucrarii produselor agricole este reprezentat de alesul trimis de conservatorii bavarezi, Alois Rainer din Straubing, care este singurul macelar din parlamentul federal. Doar 15 profesori vor lua loc in bancile plenului, la care se adauga patru profesori universitari. Profesorii sunt insa mai multi decat antreprenorii, 14 dintre alesi declara ca sunt oameni de afaceri. Si mai putini teologi, doar patru, sau veterinari, mai exact doi, vor decide soarta Germaniei in urmatorii patru ani, scrieDeutsche Welle.