Serviciile secrete nu mai au bani pentru contractori. Compania Mira Telecom este una dintre societatile abonate la contractele cu statul care implementeaza proiecte IT in domeniul securitatii nationale. In ultimii zece ani, a beneficiat de peste 200 de contracte publice. Valoarea cumulata a acestora se invarte in jurul sumei de 60 milioane de euro. Printre clientii fideli ai firmei se afla Administratia Prezidentiala, Serviciul Roman de Informatii (SRI), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Politia de Frontiera, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Hartia veche de un secol cu care un roman a obtinut executarea silita de 100 de milioane de euro a unei primarii. O executare silita de aproape 100 de milioane de euro, incuviintata impotriva Primariei Iasi in vara acestui an, a fost anulata de Judecatoria Iasi. Respectiva executare, dispusa in luna iunie in camera de consiliu, fara citarea partilor, confirma ca executoriu un document datat in 1906, in timpul Regelui Carol I, despre care proprietarul ei sustine ca este o obligatie de plata nerascumparata, emisa acum un secol de Orasul Iasi. Nicolae Limbasan ar fi cumparat presupusa obligatiune de pe Internet, au sustinut reprezentantii Primariei Iasi, care s-au vazut nevoisi sa conteste executarea silita pentru a nu plati suma ceruta, scrie Adevarul.

Steinmeier pledeaza pentru o lege a imigratiei. Cu ocazia Zilei Reunificarii, presedintele Frank-Walter Steinmeier, s-a pronuntat pentru o politica limpede in domeniul migratiei. Recentele alegeri au demonstrat ca germanii vor trebui sa invinga noile "ziduri" aparute. Zidul care a divizat Germania a cazut, a subliniat Frank-Walter Steinmeier la Mainz, cu ocazia ceremoniei oficiale prilejuite de Ziua Unitatii Germane. Cu toate acestea, data de 24 septembrie (ziua alegerilor pentru Bundestag) a demonstrat ca "zidurile instrainarii, ale dezamagirii si furiei" au fost atat de dure in cazul multora, incat argumentele rationale nu au mai razbit. "Au aparut alte ziduri, mai putin vizibile, fara sarma ghimpata si fara linia mortii, dar sunt ziduri care stau in calea notiunii comune de noi.", scrie Deutsche Welle.

Adio, batrane asasin! (Un editorial al lui Madalin Hodor despre moartea fostului sef al securitatii Iulian Vlad). Toata gasca asta pestrita de securisti, penali, pseudoistorici si asa-zis jurnalisti te plange astazi cu lacrimi amare. Ii inteleg. Si-au pierdut efigia. De unde sa mai scoata dezvaluiri despre cum seamana justitia de astazi cu abuzurile "Securitatii rele" din anii '50? Cine o sa-i mai mangaie pe cap intelegator, cand vor spune ca sunt totuna cu detinutii politici din penitenciarele comuniste? Cine o sa le mai dea dreptate ca Uniunea Europeana este o dictatura si democratia este o prostie? Cine le mai alimenteaza conspiratiile? Ca doar nu o sa se apuce acum, ca nu mai esti, sa citeasca documentele produse de tine. Nu ai avut nicio rusine sa mergi la Timisoara, orasul pe care tu si oamenii tai ati fi vrut sa-l stergeti de fata pamantului in decembrie 1989, si de la pupitrul filialei locale a Academiei Romane (care, apropo, nu a avut nici macar minima decenta sa se prefaca ca nu a stiut despre organizarea evenimentului) le-ai spus celor din sala ca Securitatea nu a tras nici un foc de arma acolo. Ca mortii Timisoarei sunt opera exclusiva a Armatei, a "diversionistilor sovietici" si a "spionilor occidentali", scrie Madalin Hodor in Revista 22.

Mania telegondolei la Cluj. De ce gandirea oficialilor Primariei e inca in anii '70. Oamenii cer scari curate si reparate spre punctul de belvedere al Clujului, Cetatuia. Oficiali ai Primariei merg mai departe si spun ca viitorul nu mai e reprezentat de trepte ci de o telegondola. City managerul orasului chiar se avanta mai departe si scrie negru pe alb ca sustine o astfel de solutie pentru a creste atractivitatea Dealului Cetatuia. Nu este prima declaratie pe care oamenii cu decizie din Primaria Clujului o scot in spatiu public, fara sa inteleaga ce presupune proiectul in sine. Asa am auzit in ultimii ani de tren suspendat, Somes Navigabil sau tunel pe sub centrul Clujului. Specialisti clujeni explica de unde mania oficialilor pentru astfel de proiecte, dincolo de faptul ca dau bine pe retelele de socializare, potrivit Actual de Cluj.

Ziua Educatiei, sarbatorita prin chiul. In Bucuresti, parintii cauta solutii de avarie pentru a nu lasa copiii singuri acasa. Decretarea zilei de joi libera pentru elevi pune in dificultate parintii. Ei nu au fost consultati atunci cand s-a decis ca elevii sa stea acasa intr-o zi de la mijlocul saptamanii, totul fiind o afacere intre sindcate si Ministerul Educatiei. Cum este posibil ca, in Capitala, elevii sa nu fie chemati la ore, iar in restul tarii sa se organizeze evenimente extracurriculare? La nivel national, a fost incheiat, anul trecut, un contract de munca intre federatiile sindicale si Ministerul Educatiei. In document nu este precizat ca Ziua Mondiala a Educatiei este nelucratoare, scrie Romania libera.

Rationalizarea catastrofei din Las Vegas. Puzderia de reactii politice si de comentarii starnite de masacrul din Las Vegas in mare parte din presa occidentala intristeaza. Pentru ca rateaza esenta chestiunii si face mai mult rau decat bine. Or, cand politia federala americana a refuzat (pe drept sau nu) sa confirme revendicarea, de catre statul islamic, a macelului de la Mandalay Bay si convertirea la islam a asasinului in masa, Stephen Paddock, a reiesit ca faptasul, un alb bogat, n-a fost, probabil, decat inca un ins lovit de amoc. Omul a luat-o razna. Nu e primul. E unul dintr-o lunga serie de oameni aparent pasnici care se prefac subit in ceea sunt cu adevarat, in speta niste nebuni violenti, apucati la un moment dat de o irepresibila pandalie. In timp ce in biografia lor furia agresiva nu se manifesta fatal decat in final, scrie Deutsche Welle.