Ministrul german al Finantelor avertizeaza ca economia mondiala se poate confrunta cu o noua criza financiara. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a declarat, intr-un interviu pentru Financial Times, ca datoriile globale si imprumuturile instabile ar putea arunca lumea intr-o noua criza financiara, potrivit Mediafax. "Economistii din intreaga lume sunt ingrijorati de riscurile crescute generate de acumularea de lichiditati si de cresterea datoriei publice si private. Si eu sunt ingrijorat de acest aspect", a declarat Schauble."Economistii din intreaga lume sunt ingrijorati de riscurile crescute generate de acumularea de lichiditati si de cresterea datoriei publice si private. Si eu sunt ingrijorat de acest aspect", a declarat Schauble. Ministrul german al Finantelor a avertizat asupra formarii unor noi bule de piata, alimentate de banii pompati in economie de bancile centrale. De asemenea, Schauble a atras atentia asupra deficientelor zonei euro, din moment ce bancile se lupta sa faca fata creditelor neperformante. Potrivit presei germane, Schauble, ministrul german al Finantelor in exercitiu, va fi ales presedinte al Bundestagului, Camera inferioara a Parlamentului Germaniei. El ar urma sa fie propus oficial pentru functia de presedinte al Bundestagului pe 17 octombrie, spuneRomania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Inspectoratul Scolar Bucuresti va face verificari dupa ce o femeie a reclamat ca ghiozdanul fiului ei cantareste 25% din greutatea corpului copilului. Inspectoratul Scolar Bucuresti anunta ca va face verificari, dupa ce o femeie a reclamat ca ghiozdanul fiului sau cantareste 25% din greutatea corpului baiatului, ea fiind nemultumita ca la scoala nu sunt dulapuri in care copiii sa iti poata pune rechizitele. "Mentionam faptul ca, in zilele imediat urmatoare, inspectorii scolari vor face verificarile de rigoare care sa certifice adevarul celor exprimate de doamna Nicoleta Vaia si, dupa caz, vor initia toate demersurile necesare pe langa autoritarile locale, astfel incat sa fie asigurate conditiile optime de scolarizare pentru elevii din Municipiul Bucuresti", au transmis, duminica seara, reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti, conformAdevarul.

S-au publicat salariile din Primaria Cluj. Un muncitor necalificat castiga peste 2000 de lei. Salariul de baza pentru un sofer in cadrul primariei Cluj-Napoca este de peste 2.900 lei. Un muncitor calificat are salariul de baza de peste 2.800 lei, iar un muncitor necalificat castiga peste 2.000 lei. Administratia locala a publica salariile de baza pentru personalul si conducatorii institutiei, in vigoare la 30 septembrie 2017. Potrivit documentului facut public de administratia locala clujeana, salariul brut al primarului este de peste 16.300 lei, iar al viceprimarului de 14.500 lei. Secretarul municipiului are salariul de baza de peste 11.500 lei. Tot peste 11.000 lei sunt salariile de baza ale unui director general, al arhitectului sef sau al administratorului public. Un sef de serviciu sau de birou are salariul de baza intre 8.000 si peste 8.700 lei. La polul opus, un muncitor necalificat are salariul de baza de peste 2000 lei, unul calificat de peste 2800 lei, iar un sofer care lucreaza la Primaria Cluj porneste de la peste 2900 lei, informeazaActual de Cluj.

Aici ajung in jur de trei sute de pacienti in fiecare an, majoritatea dintre ei baieti cu varste intre trei si 17 ani. "Nimeni nu vrea sa fie aici", spune Michael Keane, un asistent social de la Gatehouse Centre. In camera tacuta din nordul orasului Merlbourne sunt creioane de colorat, hartie si o casa mica de papusi facuta din lemn, cu tot cu mobila si figurine. Ar putea fi o sala de asteptare foarte bine echipata sau o cresa. Dar clinica Gatehouse din cadrul spitalului Royal Children's Hospital e locul unde tineri cu varste intre trei si 17 ani sunt aduci pentru ca au abuzat sexual un alt copil. "Tacerea e primul lucru de care te lovesti atunci cand vin prima oara aici", spune Keane. "Exista o aversiune reala de a vorbi. Deseori sunt agitati sau rusinati". Intre anii 2015 si 2016, in jur de trei sute de copii, in mare parte baieti, au venit aici pentru tratamente intensive concepute pentru a-i preveni din a abuza sexual alti copii si apoi sa fie prinsi in sistemul de justitie. "Unul dintre cele mai grele lucruri e sa-i facem pe tineri sa constientizeze ce au facut, iar asta nu e OK", spune Keane. "Aproape de fiecare data incep prin a nega sau minimiza situatia", sustineVice.

Scoala "ideala" exista. Elevii invata ce le place, cum le place si nu sunt trasi la raspundere. Ilinca si Andrei sunt doar doi dintre elevii care au ales sa invete si dupa scoala altfel de informatii decat cele predate la ore. Asa ca s-au hotarat sa faca tot ce le sta in putinta pentru a promova si conserva cele mai vechi zone ale Bucurestiului, chiar daca autoritatile abia daca ii baga in seama. Cat despre bucuresteni, nici nu vor sa auda de curiozitati legate de trecut sau monumentele unice din Romania si chiar din Europa. "Deocamdata natiunea sufera de o problema cu apatia elevilor foarte mare!" Informatiile predate la scoala nu prezinta niciun fel de interes pentru generatiile actuale, spun sociologii. Sunt notiuni care nu au legatura cu viata copiilor si adolescentilor. In aceste conditii se naste intrebarea: cat de mult se implica scoala in dezvoltarea culturii generale a elevilor?, informeazaDigi24.

Cum era descrisa Moldova de catre straini in urma cu 200 de ani. "Intreaga carmuire nu este altceva decat un jaf". Strainii care au ajuns in Moldova au descris aceasta zona intr-un mod contrastant. Frumusetile naturii sunt evidentiate intr-un mod pozitiv, dar carmuitorii sunt prezentati ca o tagma de jefuitori. "Cetateanul Parrant", primul viceconsul trimis in Moldova de catre Republica Franceza, descrie intr-un raport din data de 11 iunie 1798 relieful minunat al zonei: "Asezarea acestui Principat este cum nu se poate mai variata si mai fericit alcatuita. In privinta aceasta, se deosebeste mult de Muntenia, care, adesea, nu este decat o nesfarsita campie, pe care ochiul, obosit, cauta zadarnic, in departare, o movila cat de mica, un copac la umbra caruia sa te poti odihni. Aici, natura n-a facut toate lucrurile la fel, totul este faurit de ea, dar nimic nu seamana cu altceva. Colo sunt munti uriasi, la poalele lor sunt valcele luminoase, intr-o parte se afla stanci, prapastii, ape repezi: langa pasuri, sunt paraie, izvoare si, pretutindeni, rodnicia pamantului este nesecatuita, impodobeste, dupa cum este timpul, cu vegetatia ce i se potriveste, incat, trecand prin aceste tinuturi, ai crede ca Moldova este o infatisare a tuturor muncilor firii, care ne desfata cu multimea si felurimea lor", spuneAdevarul.