Institutiile de forta ale statului roman se asaza in genunchi inaintea infractorilor. Punand cap la cap cateva zeci de documente, intinse de-a lungul a 17 ani, RISE Project alcatuieste portretul unui modest functionar public devenit milionar in euro, dupa ce a inceput sa lucreze pentru mafia retrocedarilor. In negativul fotografiei care ii suprinde evolutia se pot vedea lacunele sistemului judiciar romanesc, care au facut posibila parvenirea lui neobisnuita.

Sorin AstratiniFoto: Rise Project
  • Sefi din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) lasa neanchetate falsuri in declaratii referitoare la plati de zeci de milioane de euro.
  • DNA isi documenteaza suspectii cu motorul de cautare Google. Si se opreste la rezultatele oferite de Google.
  • Un infractor minte cat cuprinde in timpul unei audieri de la DNA si nu pateste nimic pentru asta.
  • Un politist si un procuror care administreaza probele unei batai violente de strada nu iau in calcul nici macar cazierul agresorului, atunci cand solutioneaza ancheta.
  • Procurorul respectiv ajunge, peste ani, sa lucreze la DNA, iar politistul - in corpul de experti ai Senatului Romaniei.
  • Un judecator de la Tribunalul Bucuresti il numeste "persoana creatoare" pe cel care a transformat Directia Copilului intr-o tejghea la care se negociaza adoptii.

Toate aceste episoade se gasesc in biografia unui barbat trimis la inchisoare pentru luare de mita, eliberat din puscarie inainte de termen si reangajat la institutia publica la care lucra cand a luat spaga.

Inrolat, mai apoi, intr-o retea specializata in acapararea terenurilor retrocedate in Bucuresti, individul respectiv a ajuns sa se imbogateasca intr-un ritm delirant. Vezi istoria parvenirii lui spectaculoase.

Citeste articolul integral pe RISE Project