Foreign Policy dedica un lung articol miliardarului de George Soros, in contextul referendumului care are loc in aceasta saptamana in Ungaria, si se intreaba cum a ajuns miliardarul octogenar, de la primirea relativ calduroasa de care se bucura la inceputul perioadei post-comuniste in Europa, la postura de "baubau" al batranului continent, scrie agentia de presa Rador.

George SorosFoto: Wikipedia

FP isi incepe poveste cu protestele din aceasta iarna, de la Bucuresti, declansate de celebra Ordonanta de Urgenta 13, notand ca atunci un post de televiziune - Romania TV - l-a acuzat pe George Soros - miliardarul filantrop evreu american nascut in Ungaria - ca platise cainii pentru a protesta.

Protestele din Bucuresti, declansate de masuri legislative adoptate in miez de noapte si urmarind dezincriminarea coruptiei, au fost cele mai mari din tara de la caderea comunismului in 1989. Romania TV - un post asociat cu guvernul, desi nu detinut de acesta - i-a acuzat pe protestatari ca sunt platiti, scrie FP, potrivit traducerii oferite de Rador.

"Adultii au fost platiti cu 100 de lei [24 de dolari], copiii au primit 50 de lei [12,3 dolari] si cainii au fost platiti cu 30 de lei [7,2 dolari]", declara unul dintre jurnalistii televiziunii.

Unii dintre protestatari au raspuns prinzandu-si pancarte de caini, altii le-au bagat animalelor bani in hainute. Un caine statea langa o pancarta pe care scris "Are cineva sa-mi schimbe 30 de lei in euro?" Un altul purta una pe care era scris: "George Soros m-a platit sa fiu aici."

"Televiziunea proguvernamentala minte in permanenta. In trei propozitii ei au cinci minciuni", a declarat pentru Foreign Policy (FP) jurnalistul de investigatii Andrei Astefanesei, in fata unei pravalii cu gyros din Bucuresti. "Ti-am spus despre minciuna aceea, ca Soros ar fi platit cainii. ᅡDaca scoti mai multi caini in strada primesti mai muti baniᅡ." A ras. Romania TV a fost amendata pentru acuzatiile ei false la adresa lui Soros. Insa ideea - aceea ca vreo jumatate de milion de romani, si cainii lor, au iesit in strada pentru ca Soros ii facuse sa iasa - a atins o coarda receptiva. Este similara cu ideea ca Soros i-ar invata personal pe elevii din liceele Romaniei despre drepturile homosexualilor; ca Soros i-a manipulat pe adolescentii care au condus protestele din acest an din Slovacia; si ca organizatiile civice si ce va mai fi ramas din independenta in Ungaria nu ar fi existat fara Soros si ale sale Fundatii pentru o Societate Deschisa.

Ideea ca Soros, un om de 87 de ani, instiga de unul singur la nemultumire nu se limiteaza doar la tarmul european al Atlanticului; conspiratiile cu Soros sunt un fenomen global. In martie sase senatori americani au semnat o scrisoare prin care ii cereau biroului secretarului de stat Rex Tillerson sa investigheze finantarea de catre guvernul SUA a unor organizatii sustinute si de Soros, se arata in articolul tradus de Rador.

"Scepticismul nostru privind subminarea prioritatilor americane de catre grupuri finantate de Soros se intinde cu mult dincolo de Europa de Est", declara un purtator de cuvant al senatorului de Utah Mike Lee, cel care a pornit initiativa, atunci cand fusese intrebat daca exista probe concrete privind activitati finantate de Soros in Europa de Est ce au determinat redactarea scrisorii, ori daca ingrijorarile in cauza sunt de un ordin mai general.

S-a facut o legatura pana si intre Soros si fostul fundas de fotbal american Colin Kaepernick, care a ingenunchiat in timpul intonarii imnului national in semn de protest fata de brutalitatea politiei. "Felicitari lui Colin Kaepernick pentru ca popularizeaza ura in America. Buna treaba, frate", a scris pe Twitter comentatorul conservator Tomi Lahren, in cursul respectivei controverse. "Amicul tau George Soros este atat de mandru de tine. #istand."

Pe Twitter, Soros a fost acuzat ca e responsabil si pentru recentul referendum catalan pentru independenta, cat si pentru impuscarea in masa din Las Vegas.

Dar unul dintre locurile in care suspiciunea fata de Soros este cel mai evidenta este Europa Centrala si de Est. Acolo, Soros nu este foarte diferit de Oglinda lui Erised din Harry Potter, cu singura exceptie ca, in vreme ce oglinda imaginara ii arata privitorului ce-si doreste el cel mai mult, Soros reflecta inapoi spre o tara ceea ce uraste ea cel mai mult.

In Romania, unde seful partidului de guvernare a declarat ca Soros vrea sa faca lucruri diabolice, miliardarul nu poate fi de incredere pentru ca este ungur. In Ungaria, unde premierul Viktor Orban a fost citat ca declarand ca Soros va constitui principala tema a campaniei electorale de anul viitor, el este un tradator. Si pretutindeni [in Europa de Est, se subintelege - n.trad.] el eun evreu, insusi numele sau fiind un memento al antisemitismului profund inradacinat in toata regiunea.

Acum, eficienta lui Soros in calitate de baubau al guvernelor conservatoare va fi supusa la incercare, literalmente. Saptamana aceasta Ungaria tine o "consultare nationala", practic un referendum conceput pentru a-l condamna pe Soros si vederile lui privitoare la imigratie. Un chestionar finantat de guvern va fi pus la dispozitia cetatenilor ungari adulti, care ar trebui sa-si exprime prin intermediullui opiniile referitoare la acest supravietuitor al Holocaustului de origine ungara.

"George Soros a cumparat oameni si organizatii, iar Bruxelles-ul se afla sub influenta lui", a declarat Orban intr-un interviu radiofonic difuzat vineri, in ajunul consultarii. "Ei vor sa darame gardul, sa lase milioane de imigranti in Europa, apoi sa-i distribuie folosind un mecanism obligatoriu - si vor sa-i pedepseasca pe aceia care nu se conformeaza."

Soros a refuzat sa acorde un interviu pentru prezentul articol, insa un purtator de cuvant al Fundatiilor pentru Societate Deschisa, principalul instrument prin care el isi deruleaza activitatile filantropice, a pus aceasta reactie adversa pe seama franchetii lui Soros. "El este un om care isi apara credintele", a declaratLaura Silber, o purtatoare de cuvant a fundatiei, pentru FP. "Asta e ceva amenintator, atunci cand vorbesti public impotriva autocratilor si coruptiei."

Ura fata de Soros si vinovatia ce i se atribuie sunt, pentru a imprumuta o expresie de la Karl Marx si Friedrich Engels, o fantoma ce bantuie Europa Centrala si de Est (ECE). Dar cum se face ca un miliardar de 87 de ani aflat la mii de kilometrii departare a devenit cel mai faimos strigoi al regiunii?

Soros a debutat in activitatea filantropica nu in ECE, ci in Africa de Sud din vremea apartheid-ului, in 1979. Acolo el le-a oferit burse negrilor sud-africani care doreau sa se inscrie la Universitatea din Cape Town. Cinci ani mai tarziu, in 1984, el si-a inaugurat prima Societate Deschisa din Europa, in Ungaria.

Numele fundatiei a fost inspirat de lucrarea lui Karl Popper "The Open Society and Its Enemies" ["Societatea deschisa si inamicii ei"]. Soros il intalnise pe Popper cand era student la Scoala de Economie din Londra, cu decenii in urma, si era evident ca fusese cucerit in asa masura de ideologia filozofului incat si-a numit organizatia dupa lucrarea lui.

Soros a infiintat o retea de fundatii numite Societate Deschisa in intreaga ECE, in parte si pentru ca era ingrijorat de un posibil exod al intelectualilor, conform lui Jan Orlovsky, seful Societatii Deschise din Slovacia, care a discutat cu FP in biroul sau din Orasul Vechi al Bratislavei. Soros dorea ca regiune sa fie un loc in care oamenii puteau concepe sa ramana - si sa ramana in cadrul unor societatdemocratice liberale. "ᅡNu vreau ca oamenii sa simta ca sunt nevoiti sa pleceᅡ", afirma Orlovsky despre gandirea lui Soros.

In unele cazuri, finantarea acelei mostre de democratie liberala a luat o nuanta politica. In Slovacia, ONG-urile sprijinite de Societatea Deschisa au initiat in 1998 campania "Zguduiti votul", care incuraja prezenta la vot si avea sa duca la caderea premierului Vladimir Meciar, despre care opozantii afirma ca permisese tarii sa se transforme intr-un stat mafiot.

Paul Stubbs, un om de stiinta britanic care traieste in Croatia, a afirmat ca una dintre criticile care i se aduc lui Soros in legatura cu acea perioada este aceea ca filantropul dorea sa devina un jucator politic regional, insa el a obtinut acest statut oferind sume imense bani elitelor locale. "Genului de sume acoperite de el, care au gestionat administrarea Fundatiilor locale Societate Deschisa [...] i s-au dat o enorma autonomie" la mijlocul si sfarsitul anilor '90, a declarat Stubbs.

In anii '90, ideea ca Societatea Deschisa si Soros detineau o oarecare influenta politica, desi indirect, nu era exclusiv rodul imaginatiei conducatorilor. Cei care au primit fonduri au fost elitele locale, adesea opuse celor de la putere, si adesea ceea ce Stubbs numeste, imprumutand termde la antropologa americana Janine Wedel, "actori flexibili" - oameni care vor spune ceea ce trebuie oricarui partener de dialog, daca prin asta pot obtine mai multa putere si influenta.

Totusi, banii lui Soros au contribuit concomitent si la expunerea oamenilor la ideile occidentale, care nu erau intotdeauna acceptate in tara lor. Roxana Marin, profesoara de liceu si activista pentru drepturile romilor si LGBTQ [varianta mai noua a LGBT - n.trad.], a fost personal sustinuta de Soros in anii '90, cand mers intr-o calatorie de o luna in Scotia cu o bursa Soros. Soros si banii lui erau peste tot la acea vreme. "Soros este de fapt un nume emblematic", afirma ea.

Insa este emblematic pentru diversi oameni din motive diferite. Pentru cei care au beneficiat de o "bursa Soros", el era un simbol pentru ca le permisese sa iasa din tara pentru prima oara, cateodata cu mai multi bani decat avusesera vreodata in viata lor, si sa invete idei noi cu care nu se mai intalnisera. Insa pentru ceilalti el era un personaj mitologic de origine ungara (lucru care in Romania se traduce prin detestabil) cu sume incredibile de bani, responsabil pentru introducerea ideilor straine. In el nu trebuia sa ai incredere.

Marin nu a fost decat in Scotia, timp de o luna, cand avea vreo 25 de ani, cu mai multi bani din bursa decat avusese ea vreodata. "Mi-a schimbat perspectiva in privinta invatamantului si a societatii si a altora. Si era prima data cand ieseam din Romania", a declarat ea. Lucru valabil pentru multi oameni in anii '90. "Toata lumea [care a primit o astfel de bursa] spune: ᅡA, da, imi amintesc bursa mea Soros, excursia mea Soros.ᅡ"

Totusi, cel putin in tara lui natala, Soros era popular in anii '90. Soros era celebrat in Ungaria, acolo unde el a infiintat Universitatea Central-Europeana, a finantat ONG-uri si a oferit burse studentesti, inclusiv una care, in anii '80, a trimis un tanar pe nume Viktor Orban la Universitatea Oxford.

In primul deceniu al anilor 2000 Soros s-a bucurat de o primire relativ calduroasa a muncii lui din ECE, iar lucrul pentru atingerea obiectivului organizatiei, societati deschise si integrare cu Occidentul, parea sa mearga bine. Fundatiile Societate Deschisa din regiune au finantat ONG-uri, cluburi studentesti de dezbateri si calatorii educative. In 2004 statele baltice, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia au aderat la UE. Romania si Bulgaria le-au urmat in 2007.

In alte tari in care Soros a lucrat schimbarile au fost chiar mai dramatice. In Georgia, Revolutia Trandafirilor a dus la caderea lui Eduard Sevardnadze, pe care Soros il criticase. Societatea Deschisa de acolo a finantat unele ONG-uri si actori civici care au sustinut revolutia, iar Soros a platit pentru participarea observatorilor la alegeri. In 2004, Revolutia Portocalie din Ucraina, o ala tara in care Soros era activ, a dus la caderea unui autocrat sustinut de Kremlin.

Soros a fost considerat un factor in ambele asa-zise revolutii colorate. "George Soros a facut o treaba foarte buna in mult locuri - a sustinut Revolutia Trandafirilor, grupuri tinere", a declarat Mihail Saakasvili, devenit presedinte al Georgiei dupa revolutie. "Este evident ca, pe moment, el era un aliat natural." De fapt, unul dintre membrii cabinetului Saakasvili, Alexander Lomaia, fusese anterior director executiv al Ftiei Societate Deschisa din Georgia, un indiciu in privinta legaturilor stranse pe care le aveau sustinatorii Revolutiei Trandafirilor cu activitatile lui Soros. Acesta se pricepea la initierea acelui gen de miscare populara, conform lui Saakasvili. Ina fostul presedinte georgian pare reticent la ideea ca Soros sa se implice mai mult de atat. "Cand incepe sa faca politica, el nu mai este asa de bun", a adaugat el.

Cat de mult a contribuit Soros la Revolutia Trandafirilor este o chestiune inca dezbatuta. "Rolul fundatiei - si al meu personal - a fost exagerat foarte mult", declara Soros in Georgia in 2005. "Cred ca voi, cei de aici, trebuie sa stiti mai bine decat oricine ca Revolutia Trandafirilor a fost pe de-a-ntregul opera societatii georgiene."

Dar chiar si atunci cand munca lui Soros parea sa dea roade, peisajul politic al tarilor in care lucra el se schimba. Criza economica globala inceputa in 2008 a generat dubii in privinta beneficiilor financiare ale apartenentei la UE si ale integrarii cu Occid. Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru societatile deschise din ECE, conform unui fost politician ungar, care a cerut sa ramana anonim.

"Cele mai multe dintre aceste tari aveau institutii democratice foarte fragile", a declarat el. "Inainte ca ele sa apuce sa se cimenteze, a venit criza financiara care a subminat intregul sistem democratic."

Criza a usurat totodata demonizarea oricarei persoane asociate cu finantele, bunaoara un miliardar.

In ce-l priveste, Soros a raspuns donand 100 de milioane de dolari ECE pentru a-i ajuta pe oameni si pe ONG-uri sa-si revina. "Riscul politic este foarte grav, iar ascensiunea extremei drepte sovine, xenofobe, este o evolutie tulburatoare", declara Soros ziarului Financial Times in 2009, explicandu-si donatia.

Insa in 2012 Fundatia Societate Deschisa centrala a decis sa-si sisteze finantarea pentru filialele ei din regiune. Fundatiile locale urmau sa primeasca fonduri care sa le mai ajunga cativa ani, dupa care urmau sa solicite finantari in nume individual de la fundatia centrala. Insa nu mai aveau sa primeasca acel gen de finantare constanta de care beneficiasera in trecut.

Soros si-a retras finantarea pentru fundatiile din regiune pentru ca, din punctul lui de vedere, misiunea fusese indeplinita, a declarat pentru FP Gabriel Petrescu din biroul sau din Bucuresti, de unde se vede piata in care sute de mii de oameni au protestat impotriva coruptiei iarna aceasta si locul in care stateau candva cainii cu pancarte.

"El a spus ca acum suntem membri UE", a declarat Petrescu, care conduce Fundatia Serendinno, odinioara filiala din Romania a Societatii Deschise. "El isi indeplinise misiunea de a deschide aceste tari."

Chiar atunci cand Soros isi incheia munca in Europa de Est, geografia politica se preschimba sub picioarele lui. In 2010 Orban, odinioara beneficiarul unei burse Soros, a devenit din nou premier al Ungariei, ca membru al partidului conservator Fidesz. Doi ani mai tarziu Robert Fico si-a reluat postul de premier al Slovaciei. In 2015, Liviu Dragnea a preluat sPartidului Social Democrat din Romania. In acelasi an, partidul conservator polonez Lege si Justitie, condus de parlamentarul Jaroslaw Kaczynski, care il acuzase pe Soros ca incearca sa distruga societatile traditionale, s-a intors la guvernare.

Acesti conducatori au venit la putere pe valul efectelor crizei economice globale, in cursul careia oamenii au inceput sa creada ca UE nu este ceea ce li se promisese si ca ar putea fi chiar un pericol pentru modul lor de viata. Ei au venit la putere, afirma Orlovsky, fiindca "democratia liberala este acum perceputa ca fiind malefica".

Ei nu au luat puterea prin asalt tipand despre Soros. Insa in 2012, cand a inceput sa se instaleze dezamagirea fata de Orban, dar nici vreun opozant politic autentic nu exista, premierul si-a intors atentia spre miliardar, conform fostului politician ungar. In parte, asta s-a intamplat si pentru ca Orban se bazase candva pe Soros si pe banii lui.

"Orban, cand si-a inceput alunecare catre un personaj politic mai autoritar si din ce in ce mai putin liberal, a inceput sa-i poarte pica lui Soros si a negat acea parte a trecutului sau, cand era sustinut de cineva care tine la societatile deschise", a declarat el. "O parte a acestei chestiuni este de natura personala."

Ambasada ungara de la Washington a negat aceste afirmatii. "Aceasta supozitie e complet absurda", a declarat un purtator de cuvant intr-un e-mail remis FP. "Guvernul Ungariei are o disputa cu dl George Soros, intrucat el este pro-imigratie, in vreme ce Guvernul Ungar vrea sa opreasca imigratia."

Dar, cu toate acestea, Soros este infatisat drept un ungur care ar fi tradat Ungaria, un finantist bogat cu bani murdari, un american si, crucial, un evreu. Chipul lui Soros a fost lipit, vazut din profil, in statiile de autobuz, alaturi de lozinca "Stop Soros", in cadrul unei campanii guvernamentale. Fata lui apare in reclamele pentru consultarea nationala in diverse ziare ungare. Luni, parlamentarul Andras Aradszki a tinut un discurs intitulat "Datoria crestina de a lupta impotriva Planului Satan/Soros".

Orban insusi nu se apuca sa declare ca Soros e rau pentru ca e evreu. Dar multi cred ca el nici nu are nevoie sa o faca. Despre faptul ca Soros e evreu, Stubbs afirma: "Nu as neglija asta deloc. Se incadreaza intr-un tipar mai general al teoriilor conspirative antisemite."

Evreii ungari l-au implorat pe Orban in iulie sa opreasca "visul urat" al antisemitismului. Orban, printr-un purtator de cuvant, a insistat ca antisemitismul nu are nici o legatura cu campania anti-Soros. Ceva mai recent, dupa ce un jurnalist opinase ca masurile anti-Soros sunt antisemite, un purtator de cuvant al guvernului a declarat la televiziune ca respectivul jurnalist e dependent de drogul de a-i numi pe altii nazisti.

Partidul de guvernare din Ungaria a reprimat ONG-urile care primesc finantare din strainatate, dintre care multe primesc intr-adevar fonduri de la Fundatiile Societate Deschisa. Parlamentul tarii a adoptat si el o lege impotriva universitatilor cu afilieri straine, despre care guverinsista ca n-are nici o legatura cu Soros, cel care a fondat in 1991 la Budapesta Universitatea Central-Europeana.

O situatie similara se deruleaza si in Romania, unde Dragnea si partidul sau de guvernare dau vina pentru problemele tarii pe Soros. "Tipilor astora din guvern le este clar ca Soros nu este o amenintare", a declarat Petrescu. "Dar ei se folosesc de asta - stii, in cursul alegerilor, partidele de opozitie au fost foarte slabe."

Petrescu afirma ca, pentru a nu conferi putere opozitiei tratand-o ca pe un inamic, si prin urmare ca pe o amenintare legitima la adresa puterii partidului de guvernare, ei apeleaza la Soros. Nu Soros omul de 87 de ani, ci Soros mitul.

"Ei trebuie sa inventeze o fantoma. Aceasta e umflata. Pot exista unele probe ale implicarii lui in activitati si el are o poveste, iar ei au descoperit ca Soros e candidatul perfect. Asta a facut si Orban", a declarat Petrescu.

Unele dintre ONG-urile acuzate ca sunt marionetele lui Soros sunt intr-adevar finantate de Societate Deschisa. Dar alte ONG-uri acuzate ca au legaturi cu Soros nu au nici o conexiune cu el. La Bucuresti, Cosmin Pojoranu, responsabil cu comunicarea la ONG-ul Funky Citizens, preocupat de cresterea eficientei civice a romanilor, a declarat pentru FP ca el a fost numit marioneta a lui Soros.

"Oamenii nici macar nu stiu ca este o intreaga procedura competitiva pentru a obtine fonduri [...] sa te duci sa obtii fonduri, sa faci documentatia. Nu e ca si cum as avea undeva un telefon si as putea sa-l sun pur si simplu pe Soros", a afirmat el. Pojoranu recunoaste ca primeste fonduri din strainatate, dar spune ca asta n-ar trebui sa fie o problema.

Unii oameni isi imagineaza ca "cinci oameni intr-un apartament pot sa-l sune, asa, pe Soros. Pai Soros este foarte batran", a declarat Pojoranu. El e exasperat de acuzatiile ca toate ONG-urile sunt manipulate. "Daca nu ai probe solide, atunci du-te naibii."

Dar, in realitate, nu conteaza daca ai dovezi concrete, fiindca munca ONG-urilor este oricum atacata. Soros, omul, poate ca nu mai are aceeasi influenta pe care o avea odata in regiune, insa Soros-mitul, fantoma, vedeta fiecarei conspiratii, se profileaza deasupra ei mai puternic ca niciodata.

"Cea mai importanta valoare a ONG-urilor, si motivul pentru care cetatenii au incredere in ele si le cred, este credibilitatea lor", a declarat Sandor Lederer, un activist anticoruptie din Ungaria. "Singurul mod de a distruge asta este sa arati ca ei sunt doar marionetele unor alte interese."

Insa Ungaria a trecut cu mult dincolo de atacul unor organizatii sustinute de Soros, concentrandu-si energia pe Soros omul. Consultarea nationala a guvernului ungar vrea sa afle de la cetatenii adulti daca ei sunt de acord sau nu cu enunturi precum: "Un alt obiectiv al lui George Soros este sa se asigure ca imigrantii primesc pedepse mai usoare pentru crimele pe care le comit" ori "Fac de asemenea parte din Planul Soros initierea de atacuri politice contra tarilor care se opun imigratiei si pedepsirea lor cu severitate."

Este, din orice punct de vedere, un proces politic straniu, avand in vedere ca vorbim, in esenta, de un referendum cu privire la un om de 90 de ani care nu traieste in Ungaria, nu candideaza la o functie in stat si nu are vreo responsabilitate in privinta politicii de imigratie a Ungariei.

Orban "chiar a facut din asta campania lui personala impotriva lui George Soros", a declarat Silber, purtatoarea de cuvant a Societatii Deschise. "Iar George Soros pur si simplu nu gandeste la fel."