Putin, derutat de vasalitatea lui Dodon "in numele poporului moldovenesc". Presedintele moldovean, Igor Dodon, a ajuns subiect de glume in presa rusa dupa ce i-a multumit liderului de la Kremlin pentru faptul ca permite exportul produselor moldovenesti pe piata rusa. Igor Dodon s-a intalnit saptamana aceasta pentru a sasea oara, in mai putin de un an, cu Vladimir Putin. In cadrul intrevederii, care a avut loc la Soci, presedintele pro-rus de la Chisinau s-a tinut numai de multumiri "in numele poporului moldovenesc". El i-a multumit lui Putin pentru ca permite marfurilor moldovenesti sa intre pe piata rusa. Asta in timp ce, pe 27 septembrie, zeci de tone de prune moldovenesti au fost intoarse de la punctul vamal "Krupet" de catre autoritatile ruse, iar anterior, pe 1 septembrie, alte zeci de tone au fost intoarse de la punctul de control auto "Noviie Iurkovici", scrie Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Gabriela Firea construieste o primarie paralela: a tocat deja 118 milioane de euro pentru cele 22 de noi firme. Cele 22 de firme abia infiintate de Primaria Capitalei vor toca sume exorbitante pe salariile angajatilor, multi dintre ei selectati pe criteriul traditional: pile, cunostinte si relatii. Spre exemplu, doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro. "Firmele vor lucra in beneficiul bucurestenilor", sustine Puterea. Opozitia vine cu un exemplu: au fost cumparate 45 de calculatoare pentru 23 de angajati. Fiecare consilier PSD, ALDE si PMP e in cate trei consilii de administratie. La randul lor, acesti consilieri au adus cu ei pe altcineva si tot asa", au explicat consilierii PNL Ciprian Ciucu si Catalin Deaconescu, potrivit Adevarul.

PSD a distribuit un raport neoficial care critica Guvernul Tudose. Dupa o evaluare similara fusese demis Grindeanu. Presa favorabila lui Liviu Dragnea a primit "pe surse", joi, un raport de evaluare a activitatii Guvernului Tudose care enumera foarte multe nerealizari ale actualului Cabinet, informeaza Digi 24. O asemenea evaluare este similara celei in urma careia PSD l-a demis pe premierul Sorin Grindeanu. Documentul referitor la Cabinetul Tudose este intitulat "Raport privind stadiul realizarii programului de guvernare", scrie Romania libera.

FT: Liderii UE pregatesc blocarea temporara a negocierilor pentru Brexit. Liderii Uniunii Europene intentioneaza sa aprobe, in cursul summitului programat saptamana viitoare, demararea discutiilor interne pe tema relatiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma sa blocheze negocierile cu Londra pana la inregistrarea de progrese suficiente, informeaza Financial Times. In momentul de fata, negocierile Londra-Bruxelles se axeaza pe conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. In a doua etapa, ar urma sa fie negociate viitoarele relatii bilaterale, potrivit Gandul.

Comentariu DW: O Europa a regiunilor nu este solutia. Ar trebui sa renuntam la vechile state nationale si sa declaram o "Europa a regiunilor"? Pentru Catalonia poate ca ar fi calea de iesire din labirintul politic, insa UE ar sfarsi in haos, este de parere Bernd Riegert. Catalonia nu este singura regiune din Europa care striga dupa mai multa independenta. Scotia, Tirolul de Sud, Aland, Flandra sau poate chiar si Bavaria. Lista nu este completa. Unele regiuni nu vor statalitate, ci mai multa autonomie. Altele, ca Scotia sau Catalonia, vor sa devina tari independente. Uniunea Europeana priveste aceste forte centrifuge cu sentimente amestecate. Fiindca ele pun sub semnul intrebarii ordinea existenta. Iar apararea integritatii statelor membre UE este parte a tratatelor europene, potrivit Deutsche Welle.

Dubaiul se pregateste de viitor: taxiuri zburatoare, politisti-roboti si drone multifunctionale. Autoritatile din Dubai mizeaza pe tehnologie pentru a creste atractivitatea orasului si a-l ridica la nivelul asteptarilor din viitor. Traficul va fi fluidizat cu taxiuri zuburatoare, iar securitatea va fi asigurata de polisti-roboti si drone multifunctionale. Aceste dispozitive, inca ireale pentru vremurile noastre, sunt doar o parte din inovatiile tehnologice prezentate la salonul GITEX 2017 Dubai si asteptate sa-si intre in rol in cativa ani. Vedeta incontestabila a GITEX 2017, care s-a deschis duminica, este taxiul zburator, expus chiar in centrul salonului, potrivit Adevarul.