Cine vrea totusi punga ar putea-o cumpara la suprapret

Punga de plastic gratuita ar putea sa dispara din magazine. Romanii care vor dori totusi sa-si puna cumparaturile intr-o astfel de punga, vor trebui sa o cumpere la un pret mult mai mare decat acum. Cel putin asa prevede o propunere a Ministerului Mediului.

Prima tara europeana care a “invins” punga de plastic a fost Irlanda. Din 2002, cine vrea punga la cumparaturi, plateste 15 eurocenti. Pana la introducerea acestei masuri, fiecare irlandez folosea, in medie, 342 de pungi pe an. Dupa interzicerea pungii gratuite, in doar o jumatate de an s-au strans, cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, care au fost folositi pentru proiecte de mediu. In final, masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi de plastic in Irlanda.

„I’m not a plastic bag”

Si China a interzis punga gratuita cu mai putin de 0,025 milimetri grosime, considerand ca oricum este mult prea fragila pentru a putea fi refolosita.

Si americanii au discutat serios aceasta problema, astfel s-a ajuns la concluzia ca marile magazine trebuie sa vina cu mai multe alternative: ori aduc sacose biodegradabile pe care sa scrie clar „biodegradabil“ sau „reciclabil“, ori aduc pungi din hartie care sa contina 40% material reciclat.

SUA, Australia, Taiwan, Bangladesh si Uganda deja au introdus taxe speciale, destul de usturatoare, pentru cei care arunca aiurea pungi de plastic.

In Marea Britanie, au fost puse in vanzare circa 20.000 de genti din bumbac organic, netratat cu inalbitor, inscriptionate cu „I’m not a plastic bag”, scrie „Daily Mail”. Costa 5 lire sterline, iar lansarea ei face parte dintr-o campanie menita sa constientizeze consumatorii asupra pericolului de poluare reprezentat de sacosele din plastic.

Specialistii in protectia mediului au ajuns la concluzia ca, aruncat in natura, plasticul poate ramane chiar si 400 de ani si de abia dupa aceea incepe sa se descompuna.

Gandul