Suparati din cauza salariilor prea mici, muncitorii celui mai mare producator de bauturi racoritoare au protestat in fata fabricii din Capitala.

Satui sa mai creada in promisiunile patronatului, peste 100 de muncitori de la Coca-Cola Bucuresti au iesit, ieri, in strada pentru a-si reclama drepturile. Protestul angajatilor a paralizat toata activitatea de distributie, niciun muncitor neacceptand sa mai lucreze inca de la ora 6.00 dimineata.

Revoltati ca nu li se mai maresc salariile, muncitorii au iesit in strada. Imbracati in salopete rosii, inscriptionate cu marca celei mai vandute bauturi din lume, soferi, stivuitoristi sau simpli muncitori necalificati s-au postat pe trotuarul de langa gardul sediului din Bulevardul Preciziei si au scandat diferite sloganuri.

Totul sub atenta supraveghere a jandarmilor, chemati de conducerea societatii, care au preferat insa sa observe discret multimea de grevisti. "Dati-ne salarii!", "Ne-ati mintit!", "Nu plecam acasa!", precum si alte sloganuri au rasunat pe strada. Soferii tirurilor care ieseau din curtea fabricii claxonau prelungit, in semn de solidaritate cu grevistii.

Lefuri mici si program flexibil

Cea mai mare nemul?tu?mire a muncitorilor era legata de salariile mici, care nu s-ar mai fi marit de 3-4 ani. "Am crezut in promisiunile lor ca ne maresc salariile, dar ne-au mintit! Nu am mai rezistat si am iesit in strada. Nu pot sa‑mi cresc copiii cu 7 milioane pe luna!", a declarat unul dintre protestatari. Pentru acesti bani, spun muncitorii, sunt nevoiti sa munceasca de la ora sase dimineata pana seara tarziu, uneori pana la ora 22.00. Cu mult peste timpul normal de lucru.

Cat despre orele suplimentare, oamenilor li se platesc doar opt ore pe saptamana, indiferent cat timp au stat peste program. Grevistii acuza si diferentele dintre salariile muncitorilor si cele ale personalului administrativ. "Cei care stau la caldura au lefuri mari, iar cei care duc greul de abia au cu ce-si creste copiii din ce castiga aici!", ne-a declarat Florentin June, unul dintre liderii de sindicat.

Conducerea societatii a incercat sa-i determine pe grevisti sa revina la lucru. Unii dintre muncitori au acuzat ca patronatul a incercat sa-i intimideze si chiar le-ar fi dat de inteles ca daca nu opresc protestul nu le va fi bine.

Integral in Adevarul