Ministerul Sanatatii a aprobat fara rezerve toata lista cu E-uri admisa de Uniunea Europeana, desi putea elimina justificat o parte din substantele cu risc pentru sanatatea publica. "Uniunea Europeana nu ne obliga sa admitem toata lista pozitiva, daca aducem argumente in acest sens. Daca vrem sa facem o lista mai restrictiva, UE nu ne opreste.

Puteam ca din cele 314 E-uri sa admitem pe lista noastra pozitiva numai 300", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In ciuda faptului ca ultimele rezultate ale programului de evaluare a starii de sanatate au aratat o crestere ingrijoratoare a bolilor cardiovasculare si a diabetului, romanii vor fi nevoiti sa consume in continuare produse cu E-uri periculoase. "De exemplu, a fost admis inca un indulcitor sintetic pe langa cele patru existente (acid sulfam K, ciclamat, zaharina si aspartam).

Este vorba de sucraloza (E955). Consumul produce un stres metabolic si imbolnavirea se produce chiar din strafundurile organismului, adica de la celule. Apar simptome si nu stii pe seama cui sa le pui", a spus prof. dr. Mencinicopschi.

Ultimele modificari legislative au adus aprobarea a inca opt substante cu risc pentru sanatate, desi lista suferise in ultimul timp modificari benefice, prin interzicerea unor substante. Nu toate tarile au acceptat lista pozitiva a UE. Conform prof. dr. Mencinicopschi, Franta a avut taria sa nu admita coloranti chimici de sinteza, chiar daca se aflau pe lista aditivilor considerati siguri de catre UE . "si englezii au interzis folosirea unor E-uri", a mai precizat directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cercetatorul Anca Telniceanu de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a declarat ca "au fost scosi de pe lista un colorant si doi conservanti, fiind introdusi doi indulcitori". Ultimul ordin comun al Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Sigurantei Alimentare si Ministerului Agriculturii, nr. 1347/182/912/decembrie 2007, a fost completat si modificat pe baza directivelor Comisiei Europene - a adaugat Anca Telniceanu.

Ciclamatul, interzis

Unii antioxidanti care se gasesc in ulei, snacks-uri, bomboane pentru respiratie sau crustacee pot provoca cancer (E 319 tert butilhidrochinona; E586 4 hexilrezorcinol). Agentii de ingrosare pot produce iritatii ale tractului digestiv sau cancer, cum ar fi E426 - hemiceluloza de soia, care se gaseste in lactate, sosuri emulsionate si produse de brutarie.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care produce migrene si alte reactii adverse. Este interzis in SUA din 1970 si in Anglia, din cauza potentialului cancerigen. E 312 (galat de dodecil) se foloseste pentru prevenirea rancezirii alimentelor grase. Este asociat cu tulburari nervoase si poate provoca iritatie gastrica sau cutanata.

Romania Libera