Nelinistea dinaintea furtunii.50.000 de romani au protestat din nou, duminica, in intreaga tara, impotriva reformei planificate a sistemului judiciar. Numai o societate civila puternica poate salva independenta justitiei, crede Robert Schwartz. "Mamaliga nu explodeaza!" Aceasta vorba veche despre presupusa toleranta a romanilor trebuie revizuita inca o data. Deoarece oamenii nu mai tac! Zeci de mii de romani au iesit din nou in strada pentru a-si proteja statul de drept de circumcizia politica. Se trezesc analogii cu demonstratiile in masa care au dus la rasturnarea dictatorului comunist Ceausescu in decembrie 1989. Astazi, 28 de ani mai tarziu si la zece ani dupa aderarea tarii la UE, societatea civila se opune tentativelor partidului social-democrat (PSD), postcomunist, de guvernamant, de a controla sistemul judiciar si de a dilua lupta eficienta impotriva coruptiei, conformDeutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum e sa mergi cu trenul de la cel mai mare aeroport din Romania pana-n Bucuresti.Da, chiar exista un tren CFR intre Aeroportul Otopeni si Gara de Nord, iar biletul costa doar 7,5 lei. Daca la metrou provincialii sau turistii straini sunt dezorentati de linia punctata cu mov care iti arata ca ar fi o ruta catre aeroport, macar la tren ai garantia ca e pe bune. Dap, chiar exista un mod sa ajungi de la Otopeni spre Gara de Nord Bucuresti cu CFR-ul. Putini stiu asta si pentru multi ramane doar un mit ca ar putea exista asa ceva in Romania lui 2017. Sa zicem ca tocmai ai aterizat pe aeroport si vrei sa ajungi in oras cu trenul. Stiu ca nu ai observat-o pana acum, dar exista o casa de bilete de tren la terminalul Sosiri, iar unul costa 7,5 de lei. In primul rand, trebuie sa fii foarte atent la program. Trenul asta e la fel ca autobuzele de noapte din Bucuresti, adica circula rar, la diferenta de cateva ore, relateazaVice.

Pompierii clujeni descind in cluburi si discoteci, impart amenzi de mii de euro intr-o luna.Tragedia din clubul bucurestean Colectiv s-ar putea repeta in cluburile clujene: sunt doi ani de la tragedie, dar multe cluburi si discoteci inca nu s-au conformat normelor privind prevenirea incendiilor. Doar in aceasta luna amenzile date de pompieri ajung la peste 10.000 de euro. Controalele pompierilor in cluburi si discoteci sunt inopinate: acestia apar in weekend ca sa vada daca normele privind stingerea incendiilor sunt respectate; sunt doi ani de la tragedia din Colectiv, cu zeci de decedati, dar inca mai e de lucru: doar la sfarsit de saptamana si doar in aceasta luna, doar in Cluj, totalul amenzilor ajunge la 65.300 de lei, adica 14.500 de euro. Au fost facute 45 de controale, ce s-au lasat cu 18 amenzi, noteazaActuaj de Cluj.

La 10 ani de la aderare: Cum vad romanii si bulgarii apartenenta la Uniunea Europeana.Romanii continua sa aiba incredere in UE si, pentru prima data - potrivit unui sondaj - cred ca vocea lor incepe sa fie auzita, spre deosebire de bulgari. In schimb, vecinii nostri sunt mai optimisti in privinta aderarii la Schengen si in Zona Euro. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a comandat un sondaj, realizat de Mercury Research, reprezentativ la nivel national, care sa acopere subiecte precum aprobarea statutului de membru al Uniunii Europene, viitorul Europei si rolul Romaniei in Uniune. Un sondaj similar a fost realizat si in Bulgaria. Sefa Reprezentantei CE la Bucuresti, Angela Cristea, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca se pot extrage trei mesaje cheie din aceste sondaje, potrivitEurActiv.

KPMG, mana armata a lui Negritoiu si Ponta, lupta cu presa "incomoda" pe spatele noii ASF. Criminalul isi desavarseste munca sub ochii impasibili ai Autoritatii de Supraveghere Financiara.Chiar si dupa decesul din cauze inca neclare al lui Dan Adamescu, KPMG continua sa incerce sa arunce pe alte persoane vina falimentului Astra Asigurari, al carei ultim administrator a fost. O face, asa cum reiese dintr-o scrisoare transmisa Tribunalului Bucuresti, cu ajutorul aceleiasi ASF care, desi nu actioneaza fatis ca in timpurile lui Misu Negritoiu, isi aduce contributia prin pasivitate. KPMG incearca, intr-un exercitiu deja specific de ipocrizie, sa sustina raportul privind cauzele falimentului Astra Asigurari, document incomplet si incropit din vechi argumente utilizate de lichidator si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a pune mana pe compania de asigurari, invocand situatii de incompatibilitate, informeazaRomania Libera.

Viata romanilor pe teritoriul mafiei italiene: batuti, violati, injunghiati, incendiati, rastigniti, impuscati. Cazul tinerei sechestrate intr-un ghetou din Calabria nu este singular. In sudul Italiei, acolo unde mafia face legea, romanii sunt implicati frecvent in tragedii. Povestea romancei care a fost tinuta prizoniera zece ani intr-un beci din zona Calabria a readus in discutie viata periculoasa a romanilor care locuiesc in sudul Italiei. Multi conationali din diaspora povestesc ca mafia este omniprezenta si toata lumea traieste in teama. Ion Dascalescu, presedintele Asociatiei Romanilor din Sud Italia, ne-a prezentat o serie de tragedii petrecute in sudul Italiei de-a lungul timpului, in care crimele au fost savarsite de catre italieni, iar victimele au fost romani, arataAdevarul.