Presa internationala trateaza pe larg eforturile facute de Angela Merkel de a ajunge la alcatuirea unui guvern functional.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Politico scrie ca partidul Angelei Merkel sprijina realizarea unei "mari coalitiii" cu social-democratii, dar sunt de acord si cu o noua alianta in vederea unui guvern minoritar sau cu alegeri anticipate. Liderii Uniunii Crestin Democrate (CDU) au afirmat ca prefera sa reinnoade coalitia intre primele doua mari partide din Germania care au guvernat in ultimii patru ani decat sa formeze un guvern minoritar sau sa anunte organizarea unor noi alegeri generale. "Avem intentia ferma de a impune un guvern eficient", a declarat Daniel Gunther, premierul landului Schleswig-Hollstein din nordul Germaniei, duminica seara, dupa patru ore de deliberari in cadrul conducerii CDU. Merkel, Schulz si Horst Seehofer, liderul partidului-frate bavarez al CDU, Uniunea Crestin Sociala (CSU), urmeaza ca, joi, sa se intalneasca cu presedintele german Frank-Walter Steinmeier pentru a discuta probleme vizand solutionarea actualei crize, citeaza Rador.

El Pais scrie despre "Germania pe care ne-o dorim" si crede ca esecul coalitiei crestin-democrate/liberale/verde din Germania, asa-numita formula Jamaica reprezinta o veste foarte buna pentru Europa dintr-o perspectiva europenista. Mai ales, fiindca liberalii de acum nu sunt cei dintotdeauna, asemanatori colegilor lor britanici: au substituit europenismul cosmopolit prin neonationalism; toleranta fata de chestiunea sociala printr-un neoconservatorism agresiv; caracterul radical democratic printr-o afazie fata de imigratie si de azil. Inainte, reprezentau forta cea mai deschisa si moderna a crestin-democratiei; acum, ar reprezenta balastul endogamic al dreptei sale politice. Cu ei in pozitii decisive in Guvern, este dificil de imaginat o legislatura care sa duca la bun sfarsit pactul de complicitate stabilit deja intre cancelarul Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron. Aceasta noua versiune a aliantei locomotivei europene este esentiala.

Si "La Libre Belgique" titreaza ca "Merkel isi oficializeaza vointa de a negocia cu social-democratii". Angela Merkel a oficializat luni vointa taberei sale conservatoare de a discuta "serios" cu social-democratii pentru a forma un guvern in Germania, argumentand prin asteptarile "foarte mari" in Europa fata de tara... Aceasta alianta este singura care mai e posibila pentru a forma o majoritate in camera deputatilor rezultata din alegerile legislative din septembrie, dupa esecul unei incercari de coalitie intre conservatori, liberali si ecologisti. Dna Merkel a promis negocieri "serioase" si "loaiale" csre trebuie sa aiba drept scop "succesul".

Le Vif crede insa ca toate negocierile sunt un prilej pentru extrema dreapta care se delecteaza cu problemele cancelarului Angela Merkel. Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), consolidat de un succes istoric in alegerile legislative, se bucura acum de criza prin care trece Angela Merkel, aflata in imposibilitatea de a forma un guvern, recunoaste de buna voie unul dintre liderii sai. "Merkel este complet in declin, si acest lucru ni se datoreaza in parte", se bucura intr-un interviu acordat AFP Alexander Gauland, 76 de ani, la o saptamana de la congresul partidului sau, ( 2 -3 decembrie)". Sorbind vin rose dintr-un pahar, intr-un restaurant din Potsdam (est), langa Berlin, septuagenarul afirma: "Timpul ei s-a scurs, vrem ca Merkel sa paraseasca scena politica". Pe aceasta tema "Merkel trebuie sa plece", partidul sau a stiut sa capitalizeze voturi ca nimeni altul in alegerile legislative din septembrie.

Le Point se intreaba daca "Va exista o coalitie cu SPD?". Pentru liderul CSU, aliatul bavarez al Angelei Merkel, aceasta coalitie ar fi "cea mai buna optiune pentru Germania". O coalitie reinnoita intre conservatorii cancelarului Angela Merkel si social-democratii din SPD este "cea mai buna optiune pentru Germania", a declarat duminica Horst Seehofer, liderul CSU, aliatul bavarez al partidului CDU al Angelei Merkel.

Jornal Economicoapreciaza ca repetarea alegerilor ar reprezenta cel mai rau lucru. Dupa cum se asteptau toti analistii, cancelarul german Angela Merkel pare sa considere ca o eventuala repetare a alegerilor ar fi cel mai rau dintre toate scenariile in incercarea de a rezolva criza politica care s-a instalat in tara acum doua luni. "Oamenii au votat. Si daca nu putem face nimic cu acest rezultat, nu prea le-as cere sa voteze din nou. Aceasta nu este decizia noastra si, in orice caz, este de datoria presedintelui german sa decida ce-i de facut", a declarat Merkel, citata de agentia Euronews, adaugand ca este de dorit sa gasim rapid un guvern, deoarece "Europa are nevoie de o Germanie puternica", citeaza RADOR.