Aritmetica schismei din PSD: cate filiale sunt dispuse sa organizeze mitinguri si ce baroni locali se opun.Printre organizatiile care nu vor mitinguri se numara Vrancea, condusa de Marian Oprisan, cel care, potrivit unor surse politice, a refuzat sa vina la sedinta convocata de Liviu Dragnea la sediul central al partidului. Nici Dragos Benea, de la Bacau, nu vrea sa scoata lumea in strada, in timp ce Catalin Nechifor, liderul organizatiei Suceava, a promis ca va face miting numai daca toate filialele din tara isi asuma ca vor organiza proteste, in aceeasi zi si la aceeasi ora. De asemenea, Liviu Dragnea nu va putea conta nici pe organizatia Dambovita, controlata de Adrian Tutuianu, cu care se afla la cutite dupa ce l-a lasat fara functia de ministru al Apararii. Si Brasovul este potrivnic, in conditiile animozitatii dintre Dragnea si Constantin Nita, fost ministru al Energiei in guvernarea Ponta. Cat despre filialele din Ardeal, liderii PSD oricum nu aveau asteptari, intrucat Vestul tarii e dominat de electorat liberal. Sursele citate sustin ca liderii PSD au estimat ca vor avea de partea lor 20 de filiale. "Abia daca vor fi 10", sustin, pe de alta parte, alti lideri PSD, noteazaAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Avatarurile PSD.Cui i se datoreaza tentativa, pana la urma, din fericire, zadarnica, a primarului capitalei, Firea, de a impune ceea ce poate fi calificat drept un demers antiromanesc? In speta cel de a-i priva pe romanii din capitala de dreptul de a-si manifesta oroarea de actuala putere cu adresa precisa, deci in fata sediului executivului? Caci nu altfel trebuie apreciata hotararea fostei jurnaliste de la Antena 3 de a dicta amplasarea unu targ de Craciun in Piata Victoriei in ciuda sacrosanctului drept democratic, consfintit prin constitutie, a protestului pasnic impotriva abuzurilor puterii. E verosimil sa se considere ca decizia a apartinut deopotriva conducerii PSD si primarului PSD-ist. Caci partidul lui Ion Iliescu desconsidera prin definitie drepturile romanilor. Iar seful sau actual, Liviu Dragnea, e obsedat sa-si scape pielea prin schimbarea legilor justitiei, schimbare pe care protestatarii incearca s-o impiedice cu orice pret, scrieDeutsche Welle.

Ancheta cu ramificatii ample la OMV Petrom. Compania petroliera, in mijlocul unui dosar penal.Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pregatesc un nou dosar cu greutate in care este vizata una dintre cele mai mari companii de la noi, OMV Petrom. In prima faza, acum doi ani, procurorii s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de evaziune fiscala rezultate din modul in care compania petroliera si-a platit mai multi expati, adica specialisti straini adusi sa lucreze in Romania. Surse judiciare au declarat pentru "Romania Libera" ca, intre timp, ancheta s-a extins pe mai multe paliere, unele rezultate din contractul de privatizare in urma caruia compania austriaca OMV a devenit "stapana" Petrom. Astfel, procurorii DIICOT au verificat modul in care s-au facut lucrarile la batalale fosfo-amoniacale de la Doljchim, Petrobrazi si Arpechim. "Suspiciunile au fost ca lucrarile nu prea au fost facute sau daca au fost s-au facut intr-un mod defectuos. Ramane de vazut ce au descoperit procurorii", au declarat surseleRomaniei Libere.

De ce nu reuseste Uniunea Europeana sa opreasca propaganda rusa si fake news.In vremea in care Kremlinul investeste sute de milioane de dolari in principalele sale canale de propaganda care sunt Russia Today si Sputnik si pe masura ce se afineaza campaniile de troli (adevarate fabrici de sute de mii de mesaje false), Uniunea Europeana ramane paralizata in fata influentei care tot creste a propagandei ruse. Kremlinul foloseste doua principale dispozitive pentru a zdruncina coeziunea Uniunii Europene (strategia destinata SUA e diferita). Pe de o parte, propaganda directa si inecarea internetului prin trolli: Russia Today si Sputnik au acum birouri in mai toate tarile occidentale si cunosc o mare afluenta pe Internet, sporita si de apetenta generala pentru teoriile conspirationiste. Pe de alta parte, Rusia incurajeaza si sprijina financiar majoritatea partidelor extremiste, de dreapta sau de stanga din Occident, precum si miscarile separatiste. La un congres al separatistilor europeni care s-a tinut la Moscova au participat chiar cativa delegati ai unei miscari separatiste din statul SUA Texas, relateazaVice.

Studentii de la Istorie si Filosofie din Cluj vand carti ca sa adune bani pentru nevoiasi.Consiliul Studentilor din Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai organizeaza in acest inceput de luna o campanie caritabila. Evenimentul este realizat in colaborare cu Asociatia "Misionarii lui Padre Pio" din Cluj-Napoca, asociatie care desfasoara actiuni caritabile pe toata durata anului. La standul amplasat de studenti la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" pot fi achizitionate carti de la trei edituri, precum si produse artizanale, urmand ca sumele obtinute din vanzare sa fie folosite pentru a ajuta copiii unor familii cu venituri reduse din Cluj-Napoca sa simta bucuria sarbatorii de Craciun, spun organizatorii. Campania "Ajuta-ne sa ajutam!" se desfasoara in perioada 4 - 8 decembrie 2017, in intervalul orar 9.00-16.00, informeazaActuaj de Cluj.

PSD reinvie economia planificata a lui Ceausescu: aceleasi idei, aceiasi oameni.Fostul Comitet de Stat al Planificarii (CSP) de pe vremea comunismului, care stabilea planurile cincinale, a revenit la viata printr-o ordonanta a Guvernului Tudose, insa rebotezat Consiliul de Programare Economica. Una dintre sarcinile Consiliului este respectarea programului de guvernare, iar din componenta sa fac parte doi fosti membri ai CSP. PSD reinvie o institutie ce seamana izbitor de mult cu fostul Comitet de Stat al Planificarii, pentru ca programul de guvernare sa fie respectat la litera, cum se intampla cu planurile cincinale. Iar pentru ca reteta comunista sa fie completa, numeste in aceasta institutie chiar fosti sefi ai CSP, dar si membri ai guvernelor comuniste sau fosti membri FSN. Nu lipsesc insa nici apropiati ai "creierului" programului de guvernare al PSD, Darius Valcov. Consiliul de Programare Economica (CPE), o entitate infiintata la inceputului lunii septembrie in cadrul Comisiei Nationale de Prognoza, va verifica daca toate proiectele de acte normative care trec pe la Guvern sunt in conformitate cu programul de guvernare, anuntaAdevarul.