Presa internationala relateaza pe larg moartea regelui Mihai. "Mihai I, ultimul rege al Romaniei si un exilat din Razboiul Rece, moare la varsta de 96 de ani". Washington Post relateaza- "Regele Mihai, membru al Casei Hohenzollen si un var distant al Reginei Elisabeth a II-a, a reprezentat una dintre ultimele conexiuni cu capetele regale ale Europei inainte si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial". New York Times mentioneaza ca "Regele Mihai de Romania, care a fost acreditat cu salvarea de mii se vieti in timpui celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand, la varsta de 22 de ani, a avut indrazneala de a aresta dictatorul tarii, o marioneta a lui Hitler, a murit marti la resedinta sa din Elvetia." BBC scrie despre Regele Mihai- "Acesta a fost unul dintre ultimii supravietuitori ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar a trait majoritatea vietii in exil." Euronews relateaza: "Cand era la inceputul tineretii, regele a jucat un rol important in schimbarea directiei Romaniei, indepartand-o de alianta cu nazistii".

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Regele Mihai a murit. Istoria celor 66 de ani de monarhie. Cel din urma suveran al romanilor: "Am plecat cu moartea-n suflet". In seara de 29 decembrie, Negel il anunta pe rege ca este invitat urgent de Petru Groza la Bucuresti, pentru a discuta o "problema de familie". La intalnire, Groza vine insotit de Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul PCR. Premierul poarta ostentativ la vedere un revolver. Scoate din buzunar actul de abdicare si ii acorda monarhului 10 minute spre a-l semna. Regele se retrage si studiaza documentul, apoi revine si ii cere lamuriri prim-ministrului. Acesta ii raspunde taios ca, daca nu semneaza abdicarea, 1.000 de studenti arestati in urma unei demonstratii promonarhice vor fi executati. Sub presiunea acestui santaj, regele semneaza. Impreuna cu mama sa, se intoarce la Sinaia si incep sa-si faca bagajele, scrie Adevarul.

Alianta surpriza a partidelor din Sectorul 2: "Azi vrem sa luam de la biserici ca sa platim 2,4 milioane de lei din datoriile Spitalului Sf. Pantelimon!". "Am aflat din presa ca sunt mari probleme la Spitalul Sf. Pantelimon si am rugat Comisia de buget sa cautam bani. Am gasit 2,4 milioane de lei necheltuiti de la culte. Am zis sa-i dam la spital si in comisie am avut unanimitate", spune Adrian Alexandru, consilier USR. "Suntem mahniti ca n-am fost instiintati oficial ca putem sprijini spitalele din sector si ca aflam din presa! Am votat pentru in comisie si sper sa votam la fel azi in Consiliul Local", confirma si Silviu Feroiu, consilier PNL, citat de Tolo.

De ce nu se pregateste Europa pentru un razboi cu Rusia. Guvernele europene spera ca Washingtonul sa le sara in ajutor din punct de vedere militar in cazul in care s-ar ajunge la un conflict cu Rusia, chiar daca o astfel de confruntare este putin probabila. Europa pare sa fie mai putin preocupata de un posibil atac al Rusiei asupra sa decat este Washingtonul. In timp ce Statele Unite trimit trupe prin rotatie in zone europene aflate in apropiere de granita cu Federatia Rusa, guvernele din statele membre UE nu-si dau prea mult silinta pentru a se pregati pentru un potential conflict cu Moscova, potrivit Adevarul.

Am intrebat Uber daca Firea chiar va reusi sa-i interzica in Bucuresti. Gabriela Firea vrea sa modifice legea taximetriei dupa ce Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) s-a plans la Primarie ca Uber si Taxify le fura clientii. In statele din Uniunea Europeana nu exista un cadru uniform pentru a reglementa aceste servicii de transport care se folosesc de noile tehnologii. Nici macar Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu a putut da o definitie pentru aceste servicii. In spatele protectionismului pe care Gabriela Firea vrea sa il aplice companiilor de taxi se pot ascunde si alte lucruri. Daca stau sa ma uit in urma, Gabriela Firea dorea in luna martie sa infiinteze o companie de taxi a municipalitatii si sa bage pe gat un dispecerat unic, scrie Vice.

Comentariu: Pledoarie pentru o alta Europa. Lumea s-a schimbat. Iar seful diplomatiei germane cere ca Europa, mai ales Germania si Franta, sa intervina activ si sa gandeasca strategic. Nu moral. Ar fi timpul. Cu toate acestea, Jens Thurau are si cateva obiectii. UE trebuie sa-si caute parteneri acolo unde se ivesc, nu cum a procedat in trecut cand, din reflex, privea numai dincolo de oceanul Atlantic. Daca e adevarat ca totul se schimba, atunci si imbunatatirile surprinzatoare sunt posibile. In SUA sau chiar si-n Marea Britanie. N-ar fi rau sa tinem minte acest aspect. Altfel, mesajul-cheie este corect: Hai Europa, indeparteaza-te de margine si intra in valtoare! Sunt destule valori de aparat, cu multa intelepciune si, cel mai bine, cu ceva mai putina morala, potrivit Deutsche Welle.

Ancheta cu ramificatii ample la OMV Petrom. Compania petroliera, in mijlocul unui dosar penal. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pregatesc un nou dosar cu greutate in care este vizata una dintre cele mai mari companii de la noi, OMV Petrom. In prima faza, acum doi ani, procurorii s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de evaziune fiscala rezultate din modul in care compania petroliera si-a platit mai multi experti, adica specialisti straini adusi sa lucreze in Romania. Intre timp, ancheta s-a extins pe mai multe paliere, unele rezultate din contractul de privatizare in urma caruia compania austriaca OMV a devenit "stapana" Petrom, informeaza Romania Libera.

Discursul Regelui in Parlament. Un moment definitoriu pentru Romania. Sicanele autoritatilor romane la adresa Regelui Mihai au continuat si dupa Revolutia din 1989. Privit ca o amenintare de catre noua putere de la Bucuresti, in frunte cu Ion Iliescu, Suvernului i-a fost interzis in mod repetat sa calce pe pamant romanesc. Abia la 21 de ani dupa Revolutie, in data de 25 octombrie 2011 Regele este invitat sa tina un discurs in fata Parlamentului. Tuturor le-a ramas in memorie momentul in care Suveranul a refuzat sa dea mana cu fostul presedinte Ion Iliescu, relateaza Digi24.