Cat din realitatea Savarsiniului se potriveste cu exclamatia fostului ministru Funeriu: "Cucoana, nu ati facut nimic!" Am regasit Savarsiniul in prag de iarna in doliu. Regele Mihai, omul in care si-au pus localnicii multa speranta, a devenit istorie. Savarsin este o localitate aflata in judetul Arad, la granita cu estul judetului Timis, la poalele Muntilor Metaliferi. Satul are in jur de 1.300 de locuitori, iar in comuna sunt peste 3.500 de suflete. Singurele locuri de munca sunt in agricultura, silvicultura si industria lemnului. Ar putea sa zbarnaie turismul, dar nu se intampla acest lucru. Localnicii au norocul ca localitatea Savarsin sa fie cunoscuta datorita Casei Regale, care a reintrat in posesia castelului de acolo. Acesta a fost cumparat de fostul suveran Mihai I in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar apoi Suveranul a fost deposedat de proprietati de catre comunisti. Am regasit Savarsiniul in prag de iarna, in doliu. Regele Mihai, omul in care si-au pus localnicii multa speranta, a devenit istorie. Drapelul national de pe Castelul Regal de la Savarsin a fost coborat in berna. Angajatii de la castel au amenajat la intrarea pe domeniul regal un loc unde oamenii pot aseza coroane si sa aprind o candela in memoria regelui. Intr-o anexa a castelului se afla cartea de condoleante. Langa este chipul Regelui si o lumanare aprinsa. "Adanca recunostinta celui care a fost pentru noi toti mai mult decat un parinte. S-a incheiat un frumos capitol al istoriei noastre, s-a stins un suflet, a plecat un om, lasand un gol care nimeni si nimic nu il va mai putea umple vrodata. Somn lin Majestate". Asa suna unul dintre mesajele scrise in cartea de condoleante - integral peAdevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Culisele fabricilor de arme din Cugir. De ce sunt angajate numai femei pentru incarcarea munitiei cu praf de pusca. Orasul din judetul Alba este cunoscut inca din perioada comunista pentru intreprinderile dedicate industriei militare. Fabrica de Arme si Uzina Mecanica au supravietuit tranzitiei postdecembriste, continua sa functioneze cu un profit insemnat si sa asigure traiul pentru 2.000 de localnici Accesul in incinta celor doua societati este restrictionat, oamenii din afara avand posibilitatea sa viziteze doar expozitiile de arme ale acestora. In fiecare zi, la ora 6.30 dimineata, circa 2.000 de muncitori se indreapta spre cele doua zone industriale ale orasului, unde se afla societatile. Una dintre acestea este situata pe Raul Mic, intre doua dealuri, pentru a beneficia de o anumita protectie in situatii mai deosebite. "Inarmati" cu eugenii, pufuleti, tigari si conserve, muncitorii pasesc pe poarta fabricilor. Incepe o noua zi de lucru, in care vor produce cartuse, mitraliere, tunuri, arme de vanatoare si de infanterie. In cele doua fabrici sunt posturi pe care lucreaza doar femei sau doar barbati. De exemplu, procesul de incarcare a munitiei cu praful de pusca este destinat exclusiv femeilor pentru ca beneficiaza de o capacitate de concentrare mai mare. Pentru protectia acestora, in apropierea fiecarui post de incarcare cu pulbere, inconjurat cu geamuri blindate, exista un bazin cu apa incalzita in care sa sara daca apare un pericol. Oamenii din Cugir vorbesc ca in trecut au existat accidente dupa explozii produse aici, in cel putin un caz fiind inregistrat chiar si un deces, relateazaAdevarul.

Copiii nu vor primi cei 500 de euro pentru educatie nici in 2018. In urma cu mai multi ani, s-a propus, prin Legea educatiei, ca cei nascuti dupa data de 9 februarie 2011 sa primeasca de la stat o suma de 500 de euro, ca bani de educatie. Desi ar fi trebuit acordati inca din 2013, autoritatile au tot amanat aplicarea prevederii legale care le ofera copiilor acest drept. Din pacate, banii nu vor fi dati nici in 2018, chestiunea fiind stabilita printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Statul s-a angajat sa acorde, in scop educational, 500 de euro pentru fiecare copil nascut dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, adica dupa 9 februarie 2011. Obligatia este prevazuta chiar in acest act normativ, impreuna cu conditiile in care se vor acorda banii pentru educatie. Initial, suma de bani trebuia acordata din 2013, insa Guvernul a tot amanat aplicarea efectiva a prevederilor legale in cauza. Din nefericire, copiii nu primesc nici in 2018 banii pentru educatie, pentru ca o noua amanare a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, publicata deja in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 973 din 7 decembrie 2017 si aplicabila pentru anul urmator. Concret, copiii ar putea primi acesti bani abia din 1 ianuarie 2019, daca autoritatile nu vor decide atunci asupra unei noi amanari, anuntaAvocatnet.

A fost depus un proiect de lege pentru crearea unor camere de injectare. Astazi a fost depus un proiect de lege pentru crearea unor camere de consum si consiliere pentru dependetii de droguri. Ce sunt aceste spatii si de ce este nevoie de ele in Bucuresti? Citez din articolul propus: "Camerele de consiliere si consum supravegheat sunt facilitati sanitare sterile, amenajate special, in care persoanele dependente pot primi consiliere si pot consuma supravegheat droguri intr-un mediu sigur, in prezenta unei echipe multi-disciplinare de profesionisti, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri in spatii publice, atat pentru consumatori, cat si pentru comunitate." Consumul de droguri va fi permis doar in aceste spatii. Legea a fost scrisa de Petre Florin Manole, deputat si membru al comisiei pentru drepturile omului, Marian Ursan, de la ONG-ul Carusel si Agentia Nationala Antidrog (ANA). Consumatorii de droguri injectabile din Bucuresti, aproximativ 9000 de oameni (conform Agentiei Nationale Antidrog) vor fi principalii beneficiari ai acestor servicii. Daca legea va trece, iar camerele vor fi implementate de catre ANA si ONG-urile care lucreaza cu dependentii de droguri, acestia vor avea un spatiu in care vor putea sa consume heroina sau legale sau ce vor ei, sub supravegherea unor medici si asistenti sociali, noteazaCasa Jurnalistului.

DW: Romanii la ceasul marii uniri. Ce-i mai consternant? Ruinarea galopanta a prestigiului democratiei prin degradarea accelerata a imaginii parlamentului sau ritmul bestial in care penalii acestui for le fura romanilor dreptul la justitie? Ce-i de facut? Odata aprobat cu voturile PSD, ALDE si UDMR, noul statut al magistratilor i-a transformat pe procurorii si judecatorii Romaniei din cavaleri independenti ai statului de drept in supusi obedienti ai unor legi mafiote, menite sa transforme Romania intr-o oligarhie de tip feudal. De acum incolo, magistratii vor fi chemati, precum colegii lor rusi ori turci, chinezi ori iranieni sa impuna o lege stramba si sa-i apere pe marii infractori, dispunand de control politic, mai degraba decat pe cetatenii cinstiti, dar de rand. Cei din urma au fost deposedati de orice urma de putere. Caci din statut a disparut sintagma potrivit careia "procurorii sunt independenti". Nu trebuie uitat, fireste, niciun parlamentar care a pus umarul la aceasta rusinoasa demolare a unui pilon esential al statului de drept. Va veni poate o vreme, cand, chiar daca nu vor raspunde in fata natiunii pentru fapta lor, acesti insi vor trebui sa dea socoteala macar in fata familiilor lor. Sau a propriilor lor fizionomii, dimineata, in oglinda, la barbierit, scrieDeutsche Welle.