The Washington Post: Promitand "sa faca planeta noastra din nou mareata", Macron a invitat in Franta 13 cercetatori americani pe tema climei. Ceea ce initial a parut o impunsatura a presedintelui francez Emmanuel Macron la adresa presedintelui Trump pe tema politicii cu privire la clima s-a transformat intr-un plan concret. Mai intai, cand Administratia Trump a propus reducerea bugetului federal alocat stiintei si ulterior, in ziua de 1 iunie, cand Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris pe tema climei, Macron a apelat la mediile de socializare pentru a se oferi (intr-o engleza perfecta) sa-i intampine cu bratele deschise - si cu dolari pentru cercetari - pe oamenii de stiinta americani ingrijorati deopotriva de climatul politic si de incalzirea pe glob. Macron i-a rugat pe climatologii, inginerii si intreprinzatorii ingrijorati sa considere Franta drept "al doilea camin al lor" si sa vina sa lucreze acolo intrucat "cu totii avem aceeasi responsabilitate: sa ne facem planeta din nou mareata", citeaza RADOR.

Schimbari climaticeFoto: Wikipedia

France 24: "One Planet Summit: un summit pentru clima pus sub semnul finantelor verzi". La doi ani dupa Acordul de la Paris, Franta organizeaza, marti, One Planet Summit. Obiectivul sau: sa gaseasca solutii noi de finantare pentru lupta contra incalzirii climatice. Lider autoproclamat al luptei contra incalzirii climatice dupa retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, Emmanuel Macron este in centrul atentiei. Presedintele francez organizeaza, marti, 12 decembrie, impreuna cu ONU si Banca Mondiala, One Planet Summit, care urmareste sa gaseasca noi forme de finantare pentru a salva planeta. Daca operatiunea de comunicare a fost condusa perfect incepand de vara trecuta, se pune problema acum sa se obtina rezultate concrete. Donald Trump are o "responsabilitate in fata istoriei". In acesti termeni l-a interpelat presedintele francez, Emmanuel Macron, pe omologul sau american, intr-un interviu acordat canalului CBS. El l-a indemnat sa-si reconsidere decizia de a retrage Statele Unite din acordul de la Paris, in ajunul unui summit privind clima de la Paris. Emmanuel Macron a respins ideea unui nou acord lansata de Donald Trump dupa decizia sa de la 1 iunie.

Proiectele de explorare si producere de hidrocarburi nu vor mai fi finantate de Banca Mondiala incepand din 2019. Organismul international a luat aceasta decizie cu ocazia summitului pentru clima de la Paris pentru "a alinia finantarile" pe care le acorda statelor "cu obiectivele acordului de la Paris", a explicat Banca Mondiala intr-un comunicat, marti, 12 decembrie. Daca din ce in ce mai multi actori financiari isi arata vointa de a se dezangaja din carbune, energia cea mai poluanta, Banca Mondiala este prima banca multilaterala care isi ia un asemenea angajament in ce priveste petrolul si gazele. Totusi, in anumite "imprejurari exceptionale", Banca va putea continua sa finanteze proiecte in domeniul gazelor "in tarile cele mai sarace unde exista un beneficiu clar in ce priveste accesul la energie" si cu conditia ca ele sa nu fie in contradictie cu angajamentele acestor tari din acordul international de la Paris privind clima, semnat in 2015, potrivit France 24.

El Periodico:La summit-ul 'One Planet Summit' se va aniversa Conferinta Partilor COP21 si Acordul de la Paris care s-a adoptat pe 12 decembrie 2015 si a intrat in vigoare pe data de 4 noiembrie 2016. De asemenea, se va cauta consolidarea finantarii destinate luptei impotriva schimbarii climatice, precum si adaptarea efectelor sale, in special de catre tarile in curs de dezvoltare. In mod particular, in cadrul summit-ului, vor fi abordate initiativele legate de finantarea climatica, adica, transferul de resurse de la tarile dezvoltate la tarile aflate in curs de dezvoltare, pentru finantarea de proiecte si actiuni in domeniile luptei impotriva schimbarii climatice si al adaptarii la schimbarea climatica.

Diario de Noticias: Portugalia are "povesti frumoase de spus" la Summit-ul asupra climei. Ministrul mediului afirma ca Portugalia va impartasi ceea ce a facut in domeniul mobilitatii electrice si al energiilor regenerabile in cadrul reuniunii care se desfasoara astazi in capitala franceza. La doi ani de la semnarea Acordului de la Paris, ministrul mediului, Joao Matos Fernandes, spera sa se discute despre finantarea actiunilor legate de schimbarile climatice, in special in cele mai vulnerabile tarile, si sa se impartaseasca bunele practici adoptate in diferite state. "In Portugalia, in domeniul mobilitatii electrice, al energiei regenerabile, al inlocuirii mijloacelor de transport cu altele mai putin poluante", a declarat acesta pentru "Diario de Noticias".