Tanara care a supravietuit tentativei de omor de la metrou a asteptat ore intregi pana sa poata spune unui politist ce s-a intamplat. Desi cazul era unul extrem de grav, iar fata era in stare de soc, in fata ei dadea declaratii o femeie care isi lasase o sacosa pe peron si avea intaietate. Socrul tinerei povesteste exact cum s-a intamplat evenimentul. "Am ajuns la sectie, am spus ofiterului de serviciu despre ce e vorba, ne-au zis ca trebuie sa asteptam, ca mai e o persoana in fata, care-si uitase o sacosa pe peron. Si am asteptat in jur de 2 ore. Timp in care noi chiar vroiam sa renuntam, am crezut ca asta e, asta-i sistemul la noi si n-avem ce face... Prin jurul orei 19 am apucat sa dam o declaratie. Cand a vazut domnul politist despre ce e vorba, deja si-a schimbat si dansul ideea, fiind de acord ca este ceva foarte grav...Catre finalul audiderii, domnul politist a primit un telefon in care s-a anuntat un suicid", a declarat acesta, potrivit Observator.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romanii, regele si asteptarea. In timp ce continentul se apropie cu pas grabit spre oficializarea redivizarii lui in tari cu democratii tot mai precare si state fara democratie liberala, romanii isi luau in sinea lor adio de la rege. Unul mai singur, parca, in sicriul sau, decat acum sapte decenii, cand era alungat de acasa. Paradoxala singuratate de final, reunindu-i, in fine, pe rege si poporul sau, in asteptare. In asteptarea lui Godot. Dupa ce si-au varsat lacrimile reptiliene, parlamentarii PSDisti si aliatii au adoptat in viteza de katiuse modificari legislative de natura sa distruga independenta magistratilor. Si sa compatibilizeze infractiunile si condamnarile penale cu demnitatile politice, scrie Deutsche Welle.

Polonia aluneca spre autocratie. Dupa justitie, autoritatile conservator-nationaliste pun tunurile pe presa independenta. Derapajele antidemocratice ale autoritatilor de la Varsovia ingrijoreaza SUA si UE. Dupa reforma controversata din Justitie, a venit randul presei sa fie pusa sub presiune. Luni, autoritatea poloneza de supraveghere a audiovizualului (KRRiT) a amendat o importanta televiziune privata de stiri, TVN24, cu peste 350.000 de euro pentru modul, apreciat ca partinitor, in care aceasta a relatat despre manifestatiile opozitiei in decembrie 2016. TVN24, unul din cele doua mari canale private poloneze de stiri, a respins acuzatia, anuntand, pe site-ul sau de internet, ca va face apel impotriva deciziei KRRiT, potrivit Adevarul.

Trei momente esentiale prin care PSD a scapat in cateva ore de opozitia din Parlament. Ghinea: Sunt ultimele clipe inainte de votul final pentru macelarirea Justitiei. Dupa scandalul din Parlament de saptamana trecuta, PSD-ALDE au gasit miercuri momentele-cheie prin care sa scape de Opozitie si, in doar cateva ore, au schimbat regulile, au dezbatut si au si votat. Concret, in jurul pranzului, in Comisia de Regulament a Camerei Deputatilor a fost trecuta, cu cantec, modificarea normelor de functionare, pentru ca, la doar o ora, proiectul de hotarare sa fie publicat in Monitorul Oficial. Ulterior, s-a mers mai departe la discutarea si votarea propunerilor pe articole, toate acestea in timp ce USR, PNL si PMP au reclamat abuzuri si faptul ca puterea incearca sa le puna "pumnul in gura", relateaza Gandul.

Ce diferenta intre decorul Casei Poporului si imaginile de la Palatul Regal! Zilnic, metabolizam mii de imagini comuniste, fara sa realizam. Defilam ca niste actori, avand pe fundal imagini din cladiri, incaperi si decoruri strambe. Vedem, la fiecare buletin de stiri, imagini din disproportionatul si inumanul Palat al Parlamentului, fosta Casa a Poporului. Si acum ganditi-va la transmisia indelungata din decorul Palatului Peles. Soldatii din curtea palatului aratau, vazuti de sus, ca o trupa sobra din filmele medievale. In interior la Peles, sicriul era inconjurat de lumina calda a esentei lemnului, care urca pana sus, acoperind ecranele televizoarelor cu o aureola stranie. Chiar si steagul de pe sicriul regelui e altcumva, in proportiile, simbolurile si culorile care se imbina atat de bine. "Avem o societate kitsch", spune Stelian Tanase la Digi, scrie Tolo.

Un spital din Cluj cumpara echipamente de un milion de euro, dar nu are conditii sa le foloseasca, are nevoie de investitii de jumatate de milion de lei. Spitalul clinic de urgenta pentru copii a cumparat anul trecut doua aparate performante de imagistica - un echipament de rezonanta magnetica nucleara (RMN) si un computer tomograf, ce au costat impreuna aproximativ 4,8 milioane de lei, deci peste un milion de euro. Acestea insa nu pot fi folosite pana cand incaperile in care sunt amplasate nu sunt reamenajate la standardele necesare, ceea ce costa 110.000 euro. Totusi, cele doua aparate sunt functionale de luni bune, ba, spune directorul medical al spitalului Alin Lazar pentru actualdecluj.ro, CT-ul functioneaza non-stop. Cum functioneaza cele doua aparate, daca amenajarea n-a fost facuta?

Umilintele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, dupa Revolutie. Regele a ajuns miercuri pentru totdeauna in tara in care a incercat de mai multe ori sa revina dupa Revolutie ca sa-si revada poporul. In anii aceia, a indurat, insa, umilinte greu de imaginat. Noua conducere a tarii, in frunte cu Ion Iliescu, l-a tratat ca pe un strain si l-a oprit de doua ori cu fortele de ordine. Abia in 1992, peste un milion de oameni ii cereau sa ramana, multi fara sa stie ca sosirea sa fusese conditionata atunci de promisiunea ca va pleca inapoi in Elvetia. Ramas fara cetatenie romana dupa instalarea regimului comunist la Bucuresti, in 1948, revenirea in tara imediat dupa caderea comunismului, in '89, a fost imposibila pentru Regele Mihai. Noua putere il considera un pericol, astfel ca l-a tinut departe de popor, informeaza Stirile ProTV.

Irlanda si Romania ar putea avea prioritati diferite in negocierile privind brexit-ul. Vecinii apropiati ai Marii Britanii, precum Irlanda si Tarile de Jos (Olanda si Belgia) au un mare interes sa mentina deschis comertul. Dar acest lucru are o importanta mai redusa pentru tari precum Slovenia sau Romania, care au alte prioritati in relatiile cu Marea Britanie. Fiecare guvern european are un set diferit de interese nationale pe care trebuie sa le apere in negocierile cu Londra. "Disensiunile majore intre tarile UE sunt improbabile", apreciaza Olaf Boehnke, analist la Institutul Rasmussen Global. "Dar interesele variate, nivelurile diferite de expunere din cauza iesirii Marii Britanii din UE (Brexit), sectoarele de afaceri mai vocale si opiniile diferite asupra viitoarei arhitecturi a UE si a zonei euro pot crea mai multa impredictibilitate decat s-a observat pana acum", explica specialistul, citat de Romania Libera.

Comisia Iordache trece la Codurile penale. Abuzul in serviciu, pe agenda. Comisia parlamentara speciala condusa de deputatul PSD Florin Iordache se intruneste din nou joi, incepand cu ora 11.00, pentru a discuta propunerile de punere in acord a codurilor din Justitie cu deciziile Curtii Constitutionale, precum si transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces. Cel mai sensibil punct aflat pe agenda comisiei este redefinirea infractiunii de abuz in serviciu. La inceputul lunii noiembrie, Florin Iordache arata ca un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu se impune si ca el ar putea fi stabilit in jurul sumei de 19.000 de lei, precizand ca nu crede ca acest lucru ar deranja pe cineva, relateaza Digi24.