Polonia in dizgratia Uniunii Europene, titreaza Le Monde. Bruxellesul denunta "o incalcare grava si persistenta" a valorilor UE. In opinia comunitatii europene, a nu actiona ar fi fost semn de slabiciune vinovata. Ce paradox! Sub regimul sovietic, Polonia a fost in avangarda luptei anticomuniste. Polonezii au fost primii care au obtinut de la autoritati un sindicat independent, primii care au negociat un guvern democratic. Contribuind la destramarea imperiului sovietic, ei au fost pionieri in tranzitia spre o economie de piata. Elev model al integrarii europene, al saselea stat membru ca populatie, Polonia avea viziunea si ambitia unei tari lider in cadrul Uniunii Europene (UE). Miercuri, 20 decembrie, Polonia a fost din nou pioniera, dar intr-un registru mai putin glorios, scriu jurnalistii de la Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presedintele Poloniei impotriva Uniunii Europene" si "Polonia nu-si poate permite un razboi rece "cu Uniunea Europeana", titreaza Rzeczpospolita. Pericolul considerarii Poloniei drept tara care nu respecta statul de drept nu l-a determinat pe Andrzej Duda sa nu semneze legile justitiei. Presedintele Andrzej Duda a semnat miercuri legile despre Curtea Suprema si Consiliul National al Magistraturii. "Instantele si judecatorii nu exista pentru ei insisi. Ei exista in primul rand pentru cetateni, sunt slugile societatii poloneze si ale statului polonez" - a spus presedintele, justificandu-si decizia. Si a adaugat ca "asteapta de la mediul juridic un sentiment profund al datoriei", citeaza Rador.

Publicatia britanica The Financial Times scrie ca guvernele UE critice la adresa Poloniei nu se limiteaza la Europa de Vest si ca nu "chiar fiecare tara fosta comunista din Europa Centrala si de Este este o oaie neagra a UE". Publicatia aminteste insa ca "acele tari UE care sunt acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inactiune in privinta luptei anticoruptie si garantarii independentei judiciare provin din est. Printre ele se numara Ungaria, Bulgaria si Romania, pe langa Polonia." Financial Times citat de Rador mentioneaza ca esticii sunt principalii beneficiari ai fondurilor de ajutor regionale distribuite conform bugetului pe 2014-2020.

Stratfor considera ca membrii UE isi aleg tabara in batalia sanctiunilor UE privind reformele judiciare poloneze. Presedintele polonez Andrzej Duda a promulgat pe 21 decembrie legi care introduc o controversata reforma judiciara, a relatat Reuters. Gestul lui a avut loc in aceeasi zi in care Comisia Europeana a anuntat ca demareaza procedura de articol 7 pentru a se evalua oportunitatea unor sanctiuni impotriva Poloniei pentru implementarea reformelor. Statele UE isi aleg acum tabara in aceasta disputa: Ungaria a declarat ca va uza de veto impotriva oricaror sanctiuni propuse de UE contra Poloniei, a scris EUobserver pe 21 decembrie. Iar presedintele roman Klaus Iohannis a declarat ca el crede ca Romania se confrunta cu un risc similar de sanctiuni UE, in cazul in care coalitia de guvernare a tarii va merge mai departe cu niste planuri de reforma judiciara, a scris Politico pe 20 decembrie. Statele UE vor vota la Bruxelles, pe 29 ianuarie, daca reformele judiciare poloneze reprezinta un "risc clar al unei violari grave a statului de drept".

MTI scrie ca "Decizia Comisiei Europene in privinta Poloniei este uimitoare". Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a calificat decizia de miercuri a Comisiei Europene, care a decis sa activeze prevederile Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene impotriva Poloniei, dupa adoptarea unui controversat pachet de legi de reforma a justitiei din aceasta tara, ca fiind "fara precedent si uimitoare". Zsolt Semjen a declarat ca decizia afecteaza grav suveranitatea Poloniei. Este inacceptabil - a continuat politicianul ungar - faptul ca Bruxelles-ul exercita presiuni asupra statelor membre suverane si pedepseste in mod arbitrar guverne alese in mod democratic, citeaza Rador.

Comisia Europeana a declansat miercuri o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, anunta AFP.

Executivul european a "concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE."Cu inima grea, am activat" acest articol, a declarat in fata presei vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. "Dar realitatea nu ne ofera alegeri, nu avem o alta optiune", a adaugat el.Polonia a anuntat ca "primeste cu regret" decizia "politica si nu juridica" a Comisiei Europene.