Majoritatea conducerilor inspectoratelor scolare judetene refuza sa fie transparente in ceea ce priveste accesul la informatiile de interes public. Declaratiile de avere si de interese ale persoanelor de conducere din 16 inspectorate, care aveau obligatia de a-si declara castigurile si bunurile, nu exista pe paginile de internet ale institutiilor.

Averile sefilor ISJ Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Buzau, Braila, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Iasi, Mures, Prahova, Suceava, Sibiu, Teleorman si Tulcea sunt secrete pentru persoanele care viziteaza site-urile institutiilor respective.

Chiar si atunci cand aceste declaratii sunt facute publice, unele sunt completate dupa bunul plac al inspectorilor, fara a tine cont de prevederile legale. Conducerea ISJ Arad are postata pe pagina de internet o declaratie intr-un formular cel putin original, si nu standard, asa cum prevede legea.

Simulacru de transparenta

Pe site-ul ISJ Dambovita, exista o sectiune pentru declaratiile de avere, insa in fisierul postat, care ar trebui sa contina declaratiile de avere ale tututor persoanelor din conducere, exista un singur document, in care nici urma de declaratie.

Nici averea sefului ISMB, Stelian Fedorca, nu poate fi aflata de pe internet. Doar doi dintre inspectorii scolari generali adjuncti, Maria Mantaluta si Mihaela Ionescu, au postate pe site declaratiile completate in 2007. Pentru ceilalti 31 de inspectori de specialitate ai ISMB, nu exista declaratii in varianta electronica.

Integral in Gandul