Specialistii in procedura penala consultati de ziarul "Curentul" au dezvaluit ca retrimiterea actelor si avizelor inapoi la Cotroceni este imixtiune in actul de urmarire penala, deoarece singurul care poate decide in acest caz este presedintele, iar acesta a hotarat deja. Potrivit surselor citate, legea nu permite unui ministru sa se pronunte intr-un asemenea caz, ceea ce trebuia acesta sa faca era doar sa trimita actele la Parchet, mai ales ca presedintele care a dat deja avizul nu poate fi tras la raspundere daca a hotarat bine sau nu. Hotararea presedintelui este de sine statatoare si acesta nu trebuie sa se justifice in fata nimanui cu privire la acest aspect, au mai precizat specialistii.

Andon: "Gestul lui Melescanu - obstructionarea justitiei"

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, a declarat ieri ca nu crede in utilitatea gestului ministrului interimar al justitiei, Teodor Melescanu. El a precizat ca gestul acestuia de a trimite documentatia la Cotroceni "seamana cu o actiune de obstructionare a actului de justitie". Ministrul nu ar fi trebuit sa se substituie justitiei si nici sa cenzureze actele si procedurile, a afirmat deputatul conservator.

Teodor Melescanu a precizat, citat de NewsIn, ca a avut o convorbire telefonica cu presedintele Traian Basescu, simbata dimineata, inainte de a-i returna documentele care ii vizeaza pe cei opt demnitari, si a spus ca are obligatia de a verifica indeplinirea procedurilor legale.

„Am avut o discutie telefonica cu domnul presedinte, pe la 11.00, si am discutat despre aceasta situatie. Facusem o analiza, facusem verificarea si ajunsesem la concluzia ca nu am cum sa le utilizez. La mine ar fi trebuit sa vina dosarul cauzei. Ele ar fi trebuit sa vina la presedinte si presedintele mi le trimitea mie, iar eu le trimiteam impreuna cu cererile la Parchet“, a comentat Melescanu, afirmind ca nu-l intereseaza ce contin dosarele de cauza, dar, potrivit legii, trebuie sa se asigure ca ele au fost atasate documentelor in baza carora presedintele si-a dat avizul, scrie Cotidianul.

Ziaristii de la Gandul scriu insa ca presedintele Traian Basescu l-a amenintat direct pe ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu ca-l va suspenda din Guvern daca nu da drumul celor opt dosare de fosti si actuali demnitari sa isi urmeze cursul in justitie. Conform unor surse politice, Basescu l-a sunat sambata pe Melescanu, i-a spus „Te suspend din functie” si l-a acuzat ca face jocurile clientelei politice liberale.