Un raport privind efectele extinderii Uniunii asupra pietei muncii arata ca nu sunt necesare restrictii pentru lucratori. Bulgarii si romanii nu au invadat piata europeana a muncii, nu au periclitat activitatea statelor membre si nu au provocat o scadere a salariilor informeaza publicatia bulgara Dnevnik, citata de Rador.

Tocmai invers - emigrantii din Bulgaria sunt din ce in ce mai putini, iar daca la inceputul tranzitiei lucratorii bulgari paraseau in masa tara, cei care cauta acum un loc de munca in Europa sunt mult mai putini. Aceste tendinte sunt descrise amanuntit si argumentat in cel mai recent raport de studiere a migratiei fortei de munca in Europa, elaborat de European Citizen Action Service si dat publicitatii saptamana trecuta. Acesta este primul raport care isi propune sa analizeze intregul tablou al circulatiei fortei de munca in Europa dupa extinderea Uniunii.

Datele arata ca realitatea contravine asteptarilor vechilor state membre, ca dupa 1 ianuarie 2007 lucratorii bulgari si romani vor invada in masa piata muncii si vor incerca sa o acapareze. Aceste temeri au fost motivul ca aproape jumatate dintre statele din UE sa restrictioneze accesul lucratorilor bulgari, solicitand cote si termene de precautie.

Pentru lucratorii din Bulgaria si Romania, in 15 state din Uniunea Europeana exista restrictii partiale sau totale pentru munca. Restrictiile sunt pentru Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

in mare masura, temerile Uniunii Europene a celor 15 (acestea sunt statele care au devenit membre ale UE inainte de ultimele doua extinderi din anul 2004 si din 2007) s-au dovedit a fi nejustificate cand statele din Europa Centrala si de Est s-au integrat in Uniune - este una din concluziile raportului. Mult mai nejustificate sunt temerile legate de aderarea Bulgariei si Romaniei.

Concret, pentru Bulgaria, studiile arata ca, in ultimii ani, tendinta este ca numarul imigrantilor sa scada. Oamenii care au dorit sa lucreze in strainatate au facut acest lucru inca din urma cu doi ani, spun autorii studiului.

Valul de imigranti, la inceputul anilor '90, trimite 700.000 de bulgari in strainatate - in principal in Grecia, Germania, Spania, Italia si SUA. Raportul citeaza un studiu din 2001-2002 in care se arata ca, la caderea restrictiilor Schengen, pentru bulgari, circa 15% din numarul total al populatiei s-ar gandi la posibilitatea de a emigra si lucra in strainatate. insa, conform unui alt studiu din anul 2006, oamenii care ar pleca dupa aderarea Bulgariei la UE sunt in jur de 50.000, dar abia 13.000 intentioneaza sa plece imediat. in mod evident, scade numarul celor care doresc sa emigreze, conchid autorii.

Ei se asteapta ca aceasta scadere sa continue si la aceasta va contribui si faptul ca 90% dintre gospodarii sunt propietate personala, ceea ce ii face in mod automat pe oameni mai putin mobili.

Datele raportului sunt confirmate si de tendinta comuna privind dispunerea fortei de munca, descrise recent de specialistii HR din Bulgaria. Potrivit acestora, nu s-au justificat temerile legate de faptul ca, dupa aderarea statelor la UE, toti lucratorii si cadrele calificate vor fugi in Europa. si in opinia acestora, parasirea in masa a tarii a avut loc in anii trecuti si nu este o amenintare pentru prezent.