Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, capitanul sirian al navei Iman T, a recunoscut ca a fost platit cu 800 de euro de Omar Hayssam pentru a-l lasa pe fugar intr-o cabina a vasului. Potrivit capitanului, vasul nu era incarcat cu berbecuti, asa cum s-a vehiculat imediat dupa disparitia lui Hayssam, ci cu ceapa si componente de macarale.

Declaratiile armatorului contrazic astfel afirmatiile sirianului acuzat de terorism, prezente in transcrierile convorbirilor telefonice purtate de acesta cu procurorul Ciprian Nastasiu, potrivit carora Hayssam ar fi plecat de pe Otopeni, „la costum si parfumat”.

Potrivit Mediafax, acest scenariu al fugii lui Omar Hayssam din Romania este prezentat de Youssef Tartoussi intr-un document depus la Curtea de Apel Bucuresti.

Oprire intermediara, Portul Alexandria

Potrivit declaratiei care se afla acum la dosar, in luna iunie 2006, in timp ce avea functia de capitan, a fost informat de agentul naval Mustafa Tartoussi ca o persoana necunoscuta va fi trimisa la bordul vasului. Acelasi agent naval il instiinta si ca aceasta persoana are probleme cu autoritatile romane, fara a pomeni insa numele, felul problemelor sau cetatenia acesteia.

Ajuns in afara apelor teritoriale romanesti, Youssef l-a contactat telefonic pe Mustafa Tartoussi, intrebandu-l daca autoritatile romanesti fusesera informate sau nu despre imbarcarea strainului.

Acesta i-ar fi spus „ca totul e in regula” si l-ar fi rugat „sa inregistreze persoana sub numele de Samir Al-Omar” (n.r. - unul dintre fratii lui Omar Hayssam).

Odata ajunsa nava in Portul Alexandria, capitanul a intrat, pentru prima data, in cabina unde aflase ca ar sta strainul, acesta fiind, de altfel, momentul in care a facut cunostinta oficial cu Hayssam. De aici, sirianul acuzat de terorism ar fi iesit cu cartea de identitate a fratelui sau.

Evenimentul Zilei