Un raport intocmit de Serviciul Roman de Informatii (SRI) privind privatizarea Petrom confirma suspiciunile potrivit carora cele 2,23 miliarde de euro platite de grupul austriac OMV statului roman in schimbul pachetului majoritar al societatii n-au reprezentat nici pe departe un pret corect.

Raportul, trimis de SRI in decembrie 2007 comisiei senatoriale care investigheaza modul in care a fost privatizata Petrom SA, face o radiografie a „disfunctiilor, riscurilor si vulnerabilitatilor prezente in diferite etape ale procesului de privatizare”.

„Numai 2,23 de miliarde de euro”

Fara sa ia in seama semnalele de pe piata internationala, care indicau o crestere a preturilor hidrocarburilor, autoritatile romane si consultantii acestora au stabilit un pret extrem de favorabil pentru cumparator - OMV, cea mai mare companie de pe piata carburantilor din Austria.

„Stabilirea valorii de piata a societatii nationale la privatizare - de numai 2,23 miliarde de euro - a fost fundamentata pe cifrele/prognozele de pe piata de profil la nivelul lunii mai 2003, fara o actualizare a acestora in perioada premergatoare privatizarii - necesara insa, avand in vedere evolutiile semnificative inregistrate in domeniu pe parcursul anului 2003”, arata raportul SRI.

Si titeiul, si gazele - subevaluate

Departamentul de Explorare si Productie al Petrom a fost evaluat luandu-se in calcul un pret al barilului de titei cuprins intre 18 si 22 de dolari pentru perioada 2003-2012, in conditiile in care, in 2003, barilul sarea de 30 de dolari, fara sa coboare sub 25 de dolari, potrivit raportului.

„Calculele nu au mai fost refacute, astfel incat, desi in anul 2003 tona de titei intern s-a vandut cu 169 dolari, pentru perioada 2004-2012 aceasta a fost evaluata la numai 155 dolari”, explica documentul realizat de SRI.

In ce priveste gazele naturale, acestea au fost evaluate inainte de privatizare la un pret maxim de 75 de dolari pentru 1.000 de metri cubi pentru perioada 2006-2007. „Ulterior, Petrom a vandut gazele naturale extrase din zacamintele autohtone la pretul de 130 dolari/1.000 mc”, atrage atentia raportul SRI.

136 de informari

Documentul emis de SRI la insistentele comisiei senatoriale enumera atuurile Petrom inainte de privatizare: patrimoniu semni-ficativ, structura integrata de functionare, angajarea unor cooperari in afara granitelor tarii destinate extinderii activitatii. Elementul-cheie al companiei era circuitul integrat de care dispunea: extractie, prelucrare, distributie.

„Capacitatile importante detinute de societatea nationala in sectoarele productie, rafinare, distributie si comercializare au polarizat interesul mai multor operatori importanti”, mentioneaza raportul despre Petrom, singura companie din Europa Centrala si de Est care isi putea asigura, din productia interna, circa 75 la suta din necesarul de materie prima pentru rafinariile proprii.

Aceasta performanta „o facea putin vulnerabila in contextul manifestarii unor crize pe pietele petroliere internationale”, conform SRI. In acelasi document, SRI sustine ca a atras atentia autoritatilor ca privatizarea Petrom ar putea fi un proces incorect si le-a transmis informatii cu semnificatie in planul securitatii economice. Autoritatile care au beneficiat de astfel de informatii au fost reprezentanti de rang inalt din guvernul PSD, printre care si premierul Adrian Nastase si ministrul economiei Dan Ioan Popescu.

„Numai in perioada 1 ianuarie 2002-31 decembrie 2004, in care s-au derulat activitati specifice destinate pregatirii privatizarii, au fost transmise 136 de informari”, mentioneaza raportul.

Evenimentul Zilei