Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in care cerceteaza modul în care Freedom House a câstigat selectia de oferte pentru realizarea auditului privind Strategia Nationala Anticoruptie in timpul ministeriatului Monicai Macovei. In acest dosar ar trebui cerut aviz presedintelui Romåniei pentru cercetarea fostului ministru al justitiei .

Ministerul Justitiei anunta, la inceputul lunii octombrie, ca au fost finalizate verificarile Corpului de control în legatura cu modul în care Freedom House a câstigat selectia de

oferte pentru realizarea auditului.

„Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, împreuna cu reprezentanti ai Freedom House România, au încercat, prin emitere de înscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate în procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007.

Fapta acestora poate întruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual“, se precizeaza în comunicatul MJ.

Mai mult, potrivit aceluiasi document, în cadrul interpelarilor formulate în Camera Deputatilor, în perioada 2005-2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul.

„Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savârsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, asa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala“, se mai arata în document.În aceste conditii, Ministerul Justitiei anunta ca a sesizat Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, pentru cercetarea aspectelor semnalate.

Gardianul