Dupa sase ani, Alexandru Lele revine in functia de procuror la Bihor. CSM a avizat repunerea in drepturi a magistratului care si-a permis sa deranjeze afacerile cu petrol ale familiei Tarau.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat ieri repunerea in drepturi a procurorului Alexandru Lele si revenirea pe functia de pe care a fost suspendat in urma cu sase ani. Procurorul va primi salariile restante pentru toata perioada cat a fost suspendat. Solicitarea de reincadrare a lui Alexandru Lele a fost formulata de procurorul general Laura Kovesi. Magistratul bihorean a fost suspendat din functie prin ordinul ministrului Rodica Stanoiu pe data de 2 aprilie 2002, dupa ce fostul premier Adrian Nastase a declarat ca "nu crede in arestarile de vineri seara".

Declaratia lui Nastase a venit dupa ce procurorul Lele il arestase pe Adrian Tarau, fiul unui influent sponsor al PSD. In 2002 procurorii au inceput urmarirea penala fata de Lele, acuzatiile fiind de favorizarea infractorului, arestare nelegala, cercetare abuziva si sustragere de inscrisuri. In noiembrie anul trecut, Parchetul General a constatat ca Alexandru Lele este nevinovat. Povestea acestei suspendari pare desprinsa dintr-un film suprarealist. In 2002, Aurel Tarau era un sustinator de nadejde al PSD, in timp ce fiul sau, Adrian, era campion incontestabil al operatiunilor ilegale cu carburanti din Bihor. Pe fir a intrat procurorul Alexandru Lele, care-l aresteaza pe Adrian la 20 aprilie 2001, sub acuzatia de complicitate la contrabanda. Dupa 48 de ore, Tarau a fost eliberat in urma interventiei fostului prim-ministru Nastase. Lele declara imediat dupa eliberarea contrabandistului: "In acte se vede imixtiunea primului ministru" (Adrian Nastase – n. red.). La scurt timp, fiul prefectului a parasit tara si s-a stabilit in SUA.

Romania libera