Recunoasterea statutului din Kosovo ar putea crea, indiferent de intentiile Rusiei, un precedent pentru "separatistii" din intreaga lume, tinand seama ca exista i lume cel putin 200 de regiuni care asteapta acest pas - a avertizat la Moscova ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in cadrul primei sale conferinte de presa din acest an, scrie ziarul sarb d elimba maghiara Vajdasagi Magyar Szo, citat de Rador.

Ministrul a criticat Occidentul pentru ca este gata sa recunoasca independenta provinciei Kosovo, mentionand ca acest lucru nu-i va face pe albanezi sa continue negocierile. Lavrov a declarat ca Moscova sustine si pe mai departe o solutie care sa convina ambelor parti si se declara duspusa sa-i primeasca pe liderii Serbiei la cererea acestora.

Moscova considera ca una din problemele cheie din politica internationala consta in transformarea calitativa a intregului esafodaj european de securitate, eliberarea de ideologia victorioasa in razboiul rece, infiintarea unui sistem colectiv modern de securitate, a spus ministrul, precizand ca garantarea echilibrului strategic nu poate fi exclusiv sarcina Moscovei si Washingtonului, ci este nevoie pentru aceasta si de cooptarea altor tari, mai ales state europene.

Lavrov a precizat ca Rusia recunoaste faptul ca Europa de Vest si NATO au interese pentru zona postsovietica, dar competitia trebuie sa se desfasoare in limite loiale. Dat fiind faptul ca este vorba de o regiune care are un rol in aprovizionarea cu energie ale altor state din lume si care figureaza, din pacate, in planurile teroristilor, participantii trebuie sa actioneze nu impotriva unora, ci in vederea stabilizarii situatiei, a spus ministrul rus.

Lavrov a opinat ca in numeroase state noi membre NATO nazistii sunt preamariti, vor sa rescrie istoria, iar aceasta atitudine este tolerata pentru ca acestea sunt "membrii unui club onorabil". El a mai declarat ca nu exista motive reale pentru o noua extindere geografica a NATO. La sfarsit, ministrul rus de externe a afirmat ca politica externa a Rusiei se bazeaza pe pragmatism si pe disponibilitatea de a colabora cu toate statele. "Orice s-ar intampla, Rusia nu se va lasa atrasa in nicio chestiune in vreo confruntare si va duce o politica echilibrata de solidaritate" - a spus Lavrov.