În 1941, de dragul Lenutei, Nicu era sa ingroape partidul comunist. Daca nu ar fi fost ucis de fostii sai tovarasi sau n-ar fi fost rapus de batranete, dictatorul Nicolae Ceausescu ar fi implinit azi, 26 ianuarie 2008, venerabila varsta de 90 de ani. EVZ continua serialul dedicat acestui personaj care inca marcheaza societatea romaneasca.

Nicolae si Elena par sa fi trait o zbuciumata poveste de iubire in ilegalitate. Mistuiti de amor, ei si-au dat intalnire intr-o casa conspirativa, riscand excluderea din PCR.

Dosarele din fondul CC al PCR, sectia Cadre, asa cum se prezinta ele la Arhivele Nationale, creeaza o imagine idilica despre dragostea care i-a legat pe Nicolae si Elena Ceausescu. Dosarele, la care nu se stie cand, cum si cat s-a „umblat“, dateaza de la sfarsitul anilor ’40. Ele cuprind insemnari pana la inceputul anilor ’60, cand Elena nu mai prididea cu diverse cereri catre structurile de partid, ba sa-i fie recunoscuta vechimea in PCR, ba sa-i fie aprobata transportarea mezinului Nicusor la Viena, pentru rezolvarea unor probleme stomatologice.

O simpla lectura incrucisata a celor doua „mape profesionale“ (cum s-ar numi in politica de astazi) ofera detalii mai putin cunoscute despre „focul revolutionar“ al Ceausestilor. Flacara „progresista“ era gata-gata sa se stinga definitiv in 1941, cand dragostea se pare ca ardea mai tare. Atunci, partidul i-ar fi vrut despartiti. Definitiv.

Elena l-a refuzatpe Misu Zugravu’

Nicolae si Elena Ceausescu s-au intalnit in 1940. Toamna. El i-a devenit ei „legatura superioara pe linie de UTC“. Ea a refuzat sa-l aiba „legatura“ pe Misu Zugravu’. Misu n-a mai fost in gratiile Elenei pentru ca era suspectat ca are un frate „provocator“, care „vindea“ comunis ti.

Ca Nicolae sa-i fie Elenei „legatura superioara“ era firesc intr-o structura rigida cun este un partid comunist, unde vechimea si abnegatia pentru slujirea „cauzei“ erau decisive. „Cismarul“ plecat de copil din Scornicesti pentru a profesa la Bucuresti, la mesterul Alexandru Sandulescu, in Calea Victoriei 89, era mai vechi in „structuri“. Fusese „atras“ in 1933.

Elena, absolventa tot de patru clase primare in Petrestiul natal, s-a alaturat miscarii „revolutionare“ mai tarziu, in 1936. Era pe atunci ucenica de „testilista“ la o fabrica din Bucuresti. A apucat-o pe calea comunismului la indemnurile fratelui sau, Gheorghe. Într-o „autobiografie“ scrisa in 1949, ea marturisea ca au atras-o „secera si ciocanul“ pentru ca „partidul nostru este singurul partid al celor ce muncesc“.

Integral in Evenimentul Zilei