Comisia Europeana va accentua in Raportul pe justitie ca "cea mai mare problema" a Romaniei este blocarea dosarelor de mare coruptie si ca, daca nu se continua "realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt", clauza de salvgardare pe Justitie ar putea fi activata, a declarat un oficial european familiarizat cu subiectul pentru agentia NewsIn.

CE remarca un regres clar fata de raportul din iunie 2007, cand lauda profesionalismul procurorilor anticoruptie din Romania, observand ca toate dosarele de mare coruptie au fost returnate Departamentului National Anticoruptie sau DIICOT, pentru refacerea probatoriului. Vinovati de acest lucru sunt Curtea Constitutionala, care a acceptat exceptiile de neconstitutionalitate invocate de avocatii acuzatilor, dar si judecatorii care au admis toate viciile de procedura invocate de avocati. CE nu iarta nici blocajul promovat de Guvern, pentru a impiedica inceperea urmaririi penale a opt fosti sau actuali ministri, lucru pe care l-a reusit printr-o ordonanta de urgenta care a blocat Comisia de la Cotroceni – emitenta avizelor de urmarire.

Este greu de indicat un singur vinovat pentru aceasta situatie a Justitiei din Romania, cred unii analisti, experti si politicieni. "O astfel de sentinta accentueaza mai mult o stare de spirit guvernamentala. De fiecare data se gasesc argumente care arata o lipsa de vointa politica pentru a se ajunge la procese. Lucrurile se opresc in faza procedurala", crede analistul politic Cristian Parvulescu. Semnalul de alarma tras de la Bruxelles este unul foarte grav, explica expertul Laura Stefan, coordonatorul programelor anticoruptie al Societatii Academice Romane: "Toate aceste intarzieri politice ale dosarelor sunt foarte deranjante pentru Bruxelles. Faptul ca se pomeneste activarea clauzei este foarte ingrijorator. In termeni diplomatici, este un avertisment foarte grav".

Romania libera