Uniunea Europeana si-a dat luni acordul pentru integrarea Elvetiei in Schengen, spatiul sau fara frontiere, iar Confederatia ar urma sa fie in masura sa faca parte din acesta de la 1 noiembrie 2008, a anuntat Comisia Europeana, relateaza agentia AFP citatade Rador.

"Misiuni de evaluare a Uniunii Europene se vor deplasa in Elvetia in lunile urmatoare si decizia finala a Uniunii Europene va fi luata pe baza rapoartelor lor", a precizat unul din purtatorii sai de cuvant.

"Elvetia este un partener serios. Suntem convinsi ca se va face totul pentru a respecta integralitatea acordului de la Schengen, care nu consta numai in inlaturarea controalelor la frontiere", a subliniat el.

Elvetia, care nu este membra a UE, a votat in 2005 prin referendum aderarea sa la Schengen. Învecinata cu Franta, Germania, Austria si Italia, ea reprezinta in prezent o gaura neagra pe harta spatiului fara frontiere lansat in 1985.

Suprimarea frontierelor terestre si aeriene impune o politica comuna de vize si o baza informatica de date politienesti, Sistemul de Informatii Schengen. Spatiul Schengen numara in prezent 24 de membri (22 de state ale Uniunii, Islanda si Norvegia).