Orasul Tandarei a ajuns brusc spaima Europei, dupa ce tabloidele britanice The Sun si Daily Mail au scris ca 150 de minori romi au fost luati de la scoala 1 din localitate si fortati sa cerseasca sau sa fure in Anglia. Jurnalistii straini au relatat ca puradeii au fost obligati sa abandoneze cursurile pentru a imbogati o retea de traficanti cu origini in localitatea din judetul Ialomita.

In sprijinul acestor acuze, tabloidele au publicat o declaratie a directoarei Steluta Mitrea, sefa peste trei scoli din Tandarei.

"Este o mare minciuna. Sunt de fapt 150 de elevi care au abandonat scoala si nici macar nu sunt toti romi", a spus directoarea, care vrea acum sa se judece cu tabloidele britanice care i-au rastalmacit spusele. Seful politiei si consilierul local cu problemele romilor neaga la unison ca ar exista in orasul lor astfel de retele.

Fum fara foc insa nu iese. Legatura dintre arestarea spectaculoasa de vineri din Anglia si Tandarei sunt doi traficanti care au locuit candva aici, dar s-au mutat, sustin ei.

Orasul de circa 12.000 de locuitori este impartit intre cei aproape 60% romani si restul romi. Cei mai multi minoritari locuiesc in satul Strachina, poreclit de localnici "in tiganie". Aici, singurele semne de bogatie adunata de pe strazile Europei sunt cateva masini harbuite, dar cu numere straine cu care se plimba prin noroi si hartoape.

Nici un palat nu a crescut aici in ultimii ani, ci doar mormane din ce in ce mai mari de gunoaie si o puzderie de antene satelit infipte la doi pasi de prispele subrede. Singura avere a acestora pare a fi stransa tot in dintii de aur, care sclipesc amenintator atunci cand tiganii vocifereaza impotriva jurnalistilor straini.

Agitat ca o fiara prinsa intr-o cusca, consilierul Radu Florian, rom care se ocupa de problemele minoritarilor, a repetat de nenumarate ori ca-i va da in judecata pe ziaristii care "au scris aceste neadevaruri". Un amanunt leaga evenimentul de Tandarei: doi fosti localnici au fost retinut intr-un raid de vinerea trecuta si sunt cercetati pentru trafic de persoane.

Doar ca nu mai locuiesc in orasul ajuns acum celebru. Singurul lucru verificabil din aceasta poveste cu traficanti de minori este impanzirea Europei cu sute de tigani din Tandarei, atrasi de mirajul asistentei sociale. Spre exemplu, o familie ajunsa in Anglia incaseaza pentru fiecare odrasla 100 de lire sterline pe saptamana. In plus, statul le asigura locuinta romilor veniti cu duiumul dupa 1 ianuarie 2007, zi in care Romania a pasit in Europa fara pasaport.

150 de elevi au disparut… din catalog

Inconjurata de jurnalisti, directoarea Steluta Mitrea nu mai prididea ieri sa explice cum gazetarii din Anglia au scris minciuni. De fata la intalnirea cu presa, consilierul cu probleme pentru romi, Florian Radu, ameninta intruna ca abia asteapta sa se judece cu tabloidele britanice.

"N-am spus ca au fost rapiti 150 de copii, ci ca multi au abandonat scoala. Nici n-aveam cum sa spuna ca au plecat in Anglia pentru ca eu nu stiu unde sunt. Sunt circa 150 care au abandonat scoala, au fost lasati repetenti si nu s-au mai inscris sau pur si simplu nu au mai venit dupa un trimestru sau doua.

Ziaristii straini mint si am sa-i dau in judecata. In plus, nu sunt doar copii de romi, ci si de romani", a afirmat raspicat Steluta Mitrea, care s-a aratat socata ca i-a fost schimbata declaratia.

Incursiune in tigania din Strachina

La 4 kilometri de Tandarei – localitatea atestata documentar de pe vremea lui Mihai Viteazul, satul Strachina musteste in noroi, o mocheta alunecoasa ce pare interminabila si-ti ingroapa pasii spre case darapanate si mormane de gunoaie. Pana si romii spun: "Sa mergem in tiganie!".

Rufele intinse la uscat iti arata casele locuite, in rest miscarea din localitate este insesizabila. Te surprinde dintr-o privire contrastul dintre gardurile sparte, case prabusite, plapuma de mizerie de peste Strachina si masinile cu numere din toata Europa, plus antenele-satelit infipte langa prispele subrede. Doar doua-trei case sunt intregi, au garduri serioase si ciment in curte in loc de noroi.

Brusc, linistea este sparta de cativa puradei care ies in fuga dintr-o gospodarie intr-o joaca cu o minge sparta. La vederea aparatului de fotografiat, copiii se opresc si vin nechemati la poza si fac diverse figuri de vedete, asa cum au vazut la televizoarele trimise de rudele care lucreaza in strainatate. Se plictisesc repede, dar nu pleaca pana cand nu vin si parintii la pozat.

"Pentru ce sunt astea?", este singura intrebare care ti-o adreseaza maturii. Au auzit si ei de scandalul cu traficantii si sunt nervosi pe directoare si pe ziaristi. Se potolesc repede cand isi dau seama ca nu suntem straini. Vorbesc intre ei si tipa la puzderia de caini care traiesc laolalta cu ei, in aceeasi curte, in aceeasi casa.

Romania Libera