Pentru producatorii de vinuri care s-au dedat la degustat subventii europene in 2007, strugurii nu au fost deloc acri. Ba chiar au fost excesiv de dulci, in ciuda faptului ca autoritatile romanesti le-au dat apa la moara din greu. Iar adevarul din vin este ca, de fapt, nu toti pro­du­ca­torii de vin care au cerut subventii de mi­lioane de euro sint cu adevarat pro­du­catori.

Unii se ocupa cu turismul, altii cu servicii navale in port la Constanta. Cum de s-au imbatat cu posirca asta func­tio­narii romani care au distribuit subventiile UE, cititi mai jos.

Turism via bani de la UE pentru vie

Denumirea procesului de subven­tio­nare a viticultorilor romani se cheama „reconversia si restructurarea viilor“. Unul dintre marii cistigatori ai acestui proces (finantat de UE prin intermediul APIA – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) este Maria Turism SRL din Jidvei, judetul Alba. Culmea, socie­tatea a primit in 2007 subventii de 2,2 mi­lioane RON, fata de 1,4 milioane obtinute de o alta firma din localitate, SC Jidvei SA, care chiar se ocupa cu productia vinu­lui si detine jde hectare de vie.

Oficial, aceasta Marie se ocupa cu „alte mijloace de ca­za­re“, mai exact cu administrarea castelului din Cetatea de Balta, con­struc­tie-simbol a brand-ului Jidvei. Care simbol chiar isi face serios treaba, si nu la modul simbolic, judecind dupa citi politicieni s-au cazat acolo, au baut acolo sau chiar au apreciat cum se cuvine efectul unui Merlot sec asupra companioanelor de betie. Printre degustatorii din ultimii ani merita amintiti Nastase, Tariceanu sau chiar Vacaroiu.

Sa ne imbatam in familie!

SC Maria Turism SRL mai are o mare calitate, si anume aceea ca este detinuta de partea feminina a familiei Necsulescu, familie care este si proprietara firmei Jidvei. În acest fel, chiar daca latura feme­iasca a cistigat batalia fondurilor europene, banii au ramas tot in familie. La aceasta situatie s-a ajuns din cauza vinu­lui, pardon, „vidului“ legislativ, care nu a permis accesul la subventii nelimitate.

Mai exact, maximul de sume moca de la UE pe care SC Jidvei l-ar fi putut obtine nu ar fi acoperit intreaga suprafata de vie aflata in administrare. Astfel, prin sem­na­rea unor contracte, mai multe suprafete de teren acoperite cu vita-de-vie au aparut in acte ca facind obiectul muncii Mariei, iar subventia a fost doar pasul urmator, cel firesc.

Problema sta, insa, in faptul ca cele mai multe terenuri pe care Jidvei isi creste strugurii sint concesionate de la stat, reprezentat de Agentia Domeniilor Statului.

Or, in acest caz, dreptul de a cres­te vita-de-vie pe respectivele terenuri a fost acordat doar societatii comerciale Jidvei, ceea ce ar califica-o numai pe aceasta la imparteala subventiilor. Dar cum totul s-a facut in familie, a primit si Maria Turism euroii de la UE.

Bun ii vinu’ politichiu

Ca sa va faceti o impresie despre ce poate familia Necsulescu, trebuie sa stiti ca aceasta este bine ancorata in realitatile politice. Una dintre principalele legaturi este aceea cu familia democrata, repre­zen­tata de senatorul PD de Alba Alexandru Peres. În mod cit se poate de firesc, si in aceasta relatie tot femeile au un rol determinant. Mai exact, sotia senatorului, Maria, detine cramele Jidvei, puncte de desfacere a vinului in Alba Iulia.

Rolul senatorului Peres, apropiat al Cotrocenilor si chiar propus ca ministru al Agriculturii pe schema PD, este cit se poate de important (mai ales ca, pentru multa vreme si chiar in mandatul PNL, institutia ce a facut imparteala fondurilor UE s-a aflat sub mandat PD). Relatia familiei Necsulescu nu se leaga, insa, doar de destinele PD, ci si de cele ale fostilor colegi fesenisti ai pedistilor, pesedistii.

Daca la toate acestea se mai adauga si „protocoalele“ de la castelul administrat de SC Maria Turism, de care au beneficiat toti politicienii, indiferent de culoarea poli­tica, avem in fata ochilor o cromatica po­litica extrem de folositoare, toamna, pe-nserat, la culesul viei sau – de ce nu? – al fondurilor europene.

Subventii pentru vin de port

O alta societate care a beneficiat din plin de subventii de la UE pentru reconversia sau restructurarea viei este Vifrana SA Constanta, societate care se ocupa cu „alte activitati anexe transporturilor pe apa“. Dupa cum aflam chiar de pe site-ul www.vifrana.ro, „avind 10 angajati, firma noastra efectueaza servicii de agenturare nave. Sintem o companie recunoscuta pe piata romaneasca“.

Despre vin, nimic. În schimb, de pe acelasi site, dar versiunea in limba engleza, aflam ca societatea are un capital social de 314 milioane de lei si o valoare de piata de 15 milioane de euro. În continuare, nimic despre vin, dar aflam ca fondatorul companiei, Vasile Francu, este un fost avocat de marina, iar socie­tatea se pricepe cel mai bine la „protectia impotriva oricarei pretentii judiciare ma­ri­time ce include vase si/sau marfa“. Pai, in cazul asta, marfa!

Integral in Academia Catevencu