Audientele meciurilor din Liga I, chiar daca au ramas la un nivel ridicat fata de alte programe tv, au scazut considerabil in ultimul sezon, dupa ce postul public a pierdut, in urma unei povesti rocambolesti, drepturile asupra meciurilor cu miza in favoarea Kanal D. Dumitru Dragomir sustine ca scaderile de rating sint cauzate in special de devalorizarea fotbalului romanesc, care nu a mai performat in cupele europene.

Cu toate acestea, chiar daca televiziunile au deja probleme in achitarea datoriilor catre Liga Profesionista de Fotbal (LPF), solicitind reesalonari ale platilor, Dragomir va impune in caietul de sarcini ca licitatia pentru noul contract sa porneasca de la 18 milioane de euro. Caietul de sarcini a fost in mare definitivat. Initial, acesta si intregul proces de vinzare trebuiau organizate de firma Deloitte, insa pretul de doua milioane de euro a fost considerat exagerat de Dragomir.

Acum, acesta se afla la cluburi pentru adnotari, iar licitatia este prevazuta cel mai probabil in luna mai. Principala conditie este depunerea unor garantii financiare care sa acopere cel putin un an de contract. Presedintele LPF crede ca suma pentru urmatoarele trei sezoane „este acceptabila si se justifica“ deoarece „avem o tara cu peste 20 de milioane de locuitori“. Pentru comparatie, in Franta s-au obtinut in jur de 700 de milioane de euro pe sezon, dar diferentele dintre cele doua campionate si dintre cele doua piete de publicitate sint uriase.

Actuala detinatoare a drepturilor de televizare a partidelor din Liga I este Telesport, care a platit 28 de milioane de dolari pentru o perioada de patru sezoane, 2004-2008, revinzind ulterior catre alte posturi tv. O oferta publica a fost lansata deja de Boom TV, care s-a aratat dispusa sa achite 15 milioane de euro pe sezon, insa Dragomir, totodata deputat, nu risca un alt conflict cu suporterii, dat fiind ca postul respectiv ar transmite in sistemul pay-per-view.

Integral in Cotidianul