Zeci de sticle de whisky si kilograme de cafea, sute de pachete de tigari - obligatoriu Kent - si mii de lei pentru achizitia de bijuterii - neaparat din aur. Acesta este „pretul“ pe care mai multi liceeni din Giurgiu au fost nevoiti sa-l plateasca pentru a-si vedea incheiate mediile in primul semestru al acestui an scolar.

In doar doua zile, doi profesori - ale caror pretentii cu radacini adanci in Epoca de Aur „au usurat“ substantial buzunarele a zeci de parinti - s-au ales cu dosare penale si risca excluderea din sistemul de invatamant.

1.240 de pachete de Kent, 74 de sticle de whisky si aproape 29 de kilograme de cafea, toate in valoare de aproximativ 4.000 de euro. Aceasta este spaga totala primita, in ultimele saptamani, de profesorul de filosofie Florea Stan, in varsta de 45 de ani, pentru a promova mai multi elevi ai claselor a XII-a, de la Liceul „Ion Maiorescu“ din Giurgiu.

La nici o zi dupa ce profesorul de filosofie a fost „saltat“ de oamenii legii, una dintre colegele acestuia, mai exact sefa catedrei de limbi straine de la „Nicolae Cartojan“, Irina Radulescu, a ajuns si ea in arestul politiei. Motivul, acelasi: 300 de lei spaga pentru cateva medii incheiate la clasa a IX-a.

„Pachetul de Kent si sticla de whisky deschideau orice usa inainte de 1989. Nu e de mirare ca si acum, in 2008, mai exista inca persoane care vad in acestea «spaga ideala». Si asta pentru ca reprezinta inca simboluri ale puterii“, sustin specialis tii. „Multora - si vorbim aici mai ales despre cei care si-au insusit aceste simboluri de atunci - li se pare normal sa le pretinda acum, gandindu-se ca asa s-a practicat dintotdeauna. Pe scurt, asa cum pe vremea fanariotilor, ciubucul si caciula reprezentau puterea, la noi s-au implementat Kentul si sticla de whisky“, sustine psihologul Bogdan Lucaciu.

EvZ