Virgin Galactic, companie a magnatului englez Richard Branson, a dat publicitatii designul navetei ce ar trebui sa transporte in spatiu turisti. SpaceShip Two ar putea transporta pana la 6 turisti si doi membrii ai echipajului intr-un zbor suborbital.

Naveta este bazata pe ideile castigatorului premiului Ansari X-Prize Burt Rutan. Un avion mai conventional White Knight Two transporta naveta in atmosfera inalta, de unde aceasta este lansata.

Dupa lansare, naveta isi atinge apogeul plutind si se intoarce spre pamant planand. Conform afirmatiilor lui Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts, designul este interesant din cateva motive: atat SpaceShip cat si White Knight folosesc acelasi sistem de comanda, simplificand procesul de invatare pentru zbor; deoarece naveta nu trebuie sa atinga viteze foarte mari sa intre pe orbita, la intoarcere pe Pamant viteza va fi mai mica.

In acest fel se evita probleme de tipul celor intampinate de Space Shuttle la reintoarcerea pe Pamant. Vitezele ”mici” la care zborul ar avea loc ar trebui sa il faca mai sigur. ”Mai sigur” este un termen relativ avertizeaza McDowell. Motorul foloseste un combustibil hibrid lichid-solid care il face mai sigur decat un motor cu combustibil solid sau lichid. Compania lui Rutan a fost deja amendata cu $25000 pentru o explozie in care au murit trei angajati, in timpul unui test al motorului navetei.

Integral in Stiinta.info