80% dintre producatorii de mezeluri depasesc procentul de apa, grasimi si amidon, a descoperit Protectia Consumatorului.

Circa 80% din producatorii de mezeluri depasesc procentul admis de apa, grasimi si amidon din compozitia preparatelor, s-a stabilit in urma controalelor desfasurate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), la sfarsitul anului trecut.

Chiar si cei mai mari producatori de mezeluri de pe piata romaneasca - Cristim, Campofrio si Caroli - au fost gasiti cu produse neconforme, rezulta din raportul facut public ieri. Alaturi de ei, au fost amendati si producatori aproape necunoscuti. Au fost controlati 851 de operatori economici, iar ANPC a oprit temporar sau definitiv de la comercializare tone de produse.

Contactati de EVZ, oficialii Caroli au declarat ca au fost depistate abateri doar la doua produse, dintre cele 200 pe care producatorul le are in portofoliu. „Neconformitati de 1% sunt inerente intr-o piata concurentiala“, a spus Eugen Dusleag, vicepresedinte al diviziei de operatiuni de la Caroli.

Apa favorizeaza bacteriile

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, producatorii amendati inlocuiesc carnea cu apa si grasimi, fapt care conduce la un termen de valabilitate mai scurt, dar si la preturi mai mici ale produselor. „Consumatorii platesc apa in loc de carne“, spune Minea. „Putem pleca de la premisa ca se poate gresi, iar o abatere de 1-2% poate fi o greseala, desi exista si producatori care nu au fost gasiti neconformi“, explica presedintele ARC.

„Este ingrijorator faptul ca, la produsele traditionale romanesti, precum salamul Victoria, salamul de vara, cabanosul sau parizerul, producatorii au depasit continutul de apa si de grasime chiar si cu 30%“, a declarat Dan Vlaicu, presedinte ANPC.

Mezelurile care contin o cantitate prea mare de amidon se pot contamina mai usor cu microbi, sustin specialistii. „Amidonul retine apa. Prin cresterea cantitatii de apa, conservabilitatea scade si se favorizeaza dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor microscopice“, explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Integral in Evenimentul Zilei