Cazul Nataliei Ionescu, tanara care a murit la Maternitatea Giulesti, se apropie de ziua concluziilor cu o singura cauza: malpraxis. La acuzele sotului ei, ziaristul Mihai Ionescu de la "Romania libera", se adauga constatarile Institutului de Medicina Legala.

Specialistii IML au redactat acuze care o inculpa direct pe Cezara Bucur, doctorul care a avut-o pacienta pe cea care a devenit de peste trei luni un caz. Legistii sustin ca firele cu care a fost cusuta tanara mama s-au desprins, iar sangerarea abundenta a

condus la un soc hemoragic. Au intervenit apoi cele trei stopuri cardiace si decesul Nataliei Ionescu. Cateva fire prinse gresit sau care s-au desfacut din motive necunoscute inca dupa interventie au fost cele care au condus la deces.

"Nu au nici o scuza. Daca pacienta ar fi fost monitorizata, s-ar fi descoperit ca este ceva in neregula, iar o interventie la timp ar fi putut sa o salveze", ne-a declarat seful Laboratorului de Prosectura de la IML, dr. Gheorghe Alexandrescu. "Intre complicatia hemoragica survenita postoperator, nediagnosticata si netratata in timp util, si cauza medicala a decesului exista legatura directa de cauzalitate" – este una dintre concluziile care acuza culpa medicala a personalului de la Maternitatea Giulesti, de la doctorul de garda pana la cel care a efectuat cezariana.

Cazul Natalia Ionescu se apropie de un final asteptat: culpa medicala, asa cum sustin concluziile Institutului de Medicina Legala. Insarcinata in sase luni si jumatate, pacienta a decedat pe 11 octombrie la Maternitatea Giulesti, dupa o nastere prematura prin cezariana.

Sotul Nataliei, Mihai Ionescu, ziarist la "Romania libera", a sustinut ca ne aflam in fata unui caz de malpraxis inca de cand a citit foaia de observatie din spital. "Romania libera" a scris in noiembrie despre aceasta tragedie, in cadrul campaniei "Maternitatile Groazei". Acum, inainte de o decizie a Colegiului Medicilor din Romania, IML confirma ipoteza avansata de noi de la primul articol: socul hemoragic ce i-a fost fatal s-a datorat unei culpe medicale.

"Nu au scuza!"

Specialistii de la Institutul de Medicina Legala au avut nevoie de trei luni si jumatate pentru a formula concluziile in cazul Nataliei Ionescu, dar sunt unele dintre cele mai dure emise pana acum de institutie. "Intre complicatia hemoragica survenita postoperator, nediagnosticata si netratata in timp util, si cauza medicala a decesului exista legatura directa de cauzalitate.

Opinam ca moartea Nataliei Ionescu s-a datorat socului hemoragic, urmare a unei hemoragii interne produse prin dehiscenta suturilor transei uterine cu hemoperitoneu masis, infiltrat sanguin in segmentul inferior", se subliniaza in raportul legistilor. Traducerea acestor concluzii specifice este aproape incredibila: firele cu care a fost cusuta pacienta dupa cezariana s-au desfacut. Fapt care a condus la o sangerare masiva si la cele trei stopuri cardio-respiratorii in decurs de trei ceasuri.

Romania Libera