Suntem obisnuiti ca fiecare metal sa aiba o culoare specifica, dar una singura. De aceea, unele culori si nuante au nume de metale, precum auriu, argintiu, aramiu sau plumburiu. Dar Chunglei Guo a schimbat toate acestea! Folosind doar un laser, el poate da unui anumit metal culori diferite.

De exemplu, poate face aluminiul negru sau aurul albastru! El poate realiza metale care au culori diferite in functie de directia din care sunt privite, ar aplicatiile inedite nu intarzie sa apara.

De exemplu, o fabrica ar putea produce cadre de bicicleta formate din acelasi aliaj, dar care cu ajutorul unui singur laser, ar dobandi culori diferite. Tot astfel, s-ar putea inscriptiona fotografii color pe o suprafata formata dintr-un singur metal, precum o fotografie de vacanta pe usa de la frigider, sau o fotografie de cuplu pe un medalion pentru persoana iubita.

Iar daca are ochii azurii, ce ati zice de un inel din aur albastru, pentru a se asorta? Imaginatia umana va gasi cu siguranta inca multe alte aplicatii.

Lumina de la Soare sau de la un bec cu incandescenta este numita „alba” si contine in ea lumina din toate culorile curcubeului (spectrul rogvaiv, adica rosu-orange-galben-verde-albastru-indigo-violet). Fiecarei culoare ii corespunde o anumita lungime de unda si o anumita frecventa.

O parte din lumina ce cade pe un obiect este reflectata si o parte este absorbita, iar proportia variaza de la culoare la culoare. O suprafata apare alba atunci cand aceasta reflecta lumina de toate culorile. Ea apare neagra atunci cand toate culorile sunt absorbite. Cand apare albastra, toate culorile sunt absorbite, mai putin cea albastra, care este reflectat catre ochii observatorului.

Cauza pentru care culori diferite sunt absorbite intr-o masura mai mare sau mai mica de catre suprafata unui obiect, determinand astfel culoarea acesteia, sta in proprietatile si aranjamentul atomilor constituenti.

La sfarsitul anului 2006, Chunglei Guo, profesor asociat la Universitatea din Rochester din SUA, avand specializarea in domeniul opticii, a reusit sa creeze pentru prima data aluminiu negru! Tehnica sa consta in trimiterea de pulsuri foarte scurte si foarte intense de laser spre suprafata metalului.

Prin urmare, pe aceasta apar structuri de cateva zeci de atomi (nano-structuri) care absorb lumina de toate culorile, reflectand doar foarte putina lumina inapoi. Astfel, in loc de argintiu, aluminiul pare negru!

Integral in Stiinta.Info