Justitia urmeaza sa decida daca licitatia organizata de conducerea Loteriei Romane, pentru alegerea unei noi case de avocatura, s-a desfasurat legal. Instanta a anulat, in prima faza, licitatia! Dupa ce ieri "Adevarul" a dezvaluit despre sponsorizarile "cu dedicatie" facute de Loteria Romana, dupa numirea Lilianei Minca in fruntea Companiei, astazi va prezentam primele "masuri" adoptate de aceasta, printre care s-a numarat si schimbarea avocatilor institutiei.

Procedura de atribuire a contractului de consultanta juridica, a carui valoare este altminteri confidentiala, a fost contestata in instanta de o alta casa de avocatura. Justitia nu a luat, inca, o hotarare definitiva si ire­vocabila in acest caz, dar a dat dreptate, in prima instanta, contesta­tarilor, „constatand nulitatea abso­luta" a licitatiei organizate de conducerea Loteriei Romane.

Contractul semnat de Loteria Nationala cu SCA Hahui si Asociatii a fost contestat in instanta de SCA Bostina si Asociatii, sub suspiciunea ca nu s-a respectat procedura de atribuire a unui contract de achizitie publica. Dupa un an si jumatate de procese, doua complete de judecata de la Tribunalul Bucuresti au dat decizii contradictorii in acest dosar. Hotararea finala urmeaza sa fie luata de Curtea de Apel Bucuresti.

In prima faza, magistratii Tribunalului Bucuresti au constatat "nulitatea absoluta a procedurii de selectie de candidaturi in vederea selectarii unui consultant juridic in domeniul dreptului comercial, concurentei si proprietatii intelectuale, precum si a tuturor actelor subsecvente incheiate de parata Compania Nationala Loteria Romana SA si ofertantul declarat castigator. Obliga parata la reluarea procedurii, cu respectarea dispozitiilor legale incidente".

Selectia consilierului juridic, facuta pe internet

Printre primele masuri adoptate de Liliana (Ghervasuc) Minca dupa instalarea sa in fruntea Loteriei Romane s-a numarat si schimbarea avocatilor institutiei. La doua luni de la numirea Lilianei Ghervasuc in fruntea Loteriei, pe site-ul institutiei a fost publicat un anunt de atribuire a unui contract privind selectarea unui consultant juridic in domeniul dreptului comercial, concurentei si proprietatii comerciale.

La inceputul lunii mai 2006, Loteria semna deja contractul-cadru cu SCA Hahui si Asociatii. Perdantii, SCA Bostina si Asociatii au, aratat judecatorilor ca atribuirea contractului nu a fost corecta. In primul rand, ei au invocat faptul ca Loteria nu a asigurat transparenta procedurii cand a dat anuntul pe internet si nu l-a publicat in Monitorul Oficial potrivit OUG nr. 60/2001 privind achizitiile publice.

Cei de la Bostina aratau in cererea de chemare in judecata ca documentatia nu era completa, potrivit normelor de achizitii publice, "facand aproape imposibila pentru ofertanti cunoasterea cerintelor autoritatii si a documentelor justificative avute in vedere de aceasta, in justificarea indeplinirii criteriilor de selectie, dar nici macar nu permite comisiei evaluarea faptelor, fiind lipsita de elementele necesare in vederea algoritmului de calcul aplicabil la o evaluare de oferta".

Reclamantii sutineau ca desi sunt enumerate criteriile, nu era stabilit punctajul in parte fiecarui aplicant si nici documentele care urmeaza sa fie prezentate de ofertant.

Adevarul