Scrutinul de proportii desfasurat in Statele Unite in ziua de „Super Marti” si tornadele ucigase, care au ucis peste 55 de persoane in sudul Americii, au constituit un bun „paravan” pentru Administratia Bush, in spatele caruia sa „faca pierdute” unele informatii de interes public.

Profitand de faptul ca cei mai multi americani au stat lipiti de televizor pentru a urmari cursa pentru investitura democrata si republicana, administratia de la Casa Alba a recunoscut public, pentru prima data, ca s-a folosit de simularea de inec in cadrul interogatoriilor persoanelor suspectate de terorism care s-au aflat in custodia sa si a admis ca va continua sa foloseasca aceasta tehnica.

In timpul simularii de inec, persoana interogata este pusa la pamant, i se acopera nasul si gura cu haine sau material textil, dupa care „interogatorul” ii toarna apa in mod continuu pe cap. Tehnica simuleaza senzatia de inecare si creeaza panica, iar in cazuri extreme poate conduce chiar si la moarte.

Confirmarea oficiala a faptului ca americanii au continuat practica Inchizitiei si Khmerilor Rosii a trecut aproape neobservata in vartejul creat de scrutinul din cele 24 de state si de tornadele care au ravasit sudul tarii, noteaza publicatia britanica The Times.

Directorul Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Michael Hayden, a confirmat folosirea tehnicii de simulare a inecului in timpul unei marturii depuse in fata Congresului, insa a refuzat sa admita ca este vorba despre un act de tortura.

Hayden a incercat astfel sa raspunda zvonurilor potrivit carora aceasta tactica de interogare a fost folosita in cazul a trei suspecti, membri ai retelei teroriste al-Qaeda, in perioada urmatoare atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

La o zi dupa ce CIA recunostea ca a folosit aceasta tehnica, purtatorul de cuvant al Casei Albe a anuntat ca SUA vor putea folosi in viitor simularea de inec in cadrul interogatoriilor persoanelor suspectate de terorism.

Gandul