Un medic roman care a lucrat pana mai ieri intr-un dispensar satesc a devenit vedeta unui satuc din nordul Frantei, pentru ca s-a oferit sa profeseze la cabinetul local, ramas fara doctor de aproape un an. Integrarea Romaniei in UE le-a facilitat medicilor si asistentelor drumul spre tari aflate in criza de personal medical.

Primarul satucului Seboncourt este in campanie electorala, iar sosirea medicului roman Lucian Popoviciu i-a venit ca o manusa: comunitatea este incantata, iar ziarele si televiziunile stau pe capul lor de-o saptamana. Prin intermediul televiziunii, pe medicul roman l-a cunoscut toata Franta, iar stirea difuzata de Agentia France Presse a facut inconjurul lumii.

Dr. Popoviciu a fost primit cu bratele deschise in Seboncourt, desi 25% dintre localnici au votat cu Jean-Marie Le Pen, de la Frontul National, de extrema-dreapta, care militeaza pentru restrictii majore impuse imigrantilor si a fost deseori acuzat de antisemitism si xenofobie. Lucian Popoviciu are 40 de ani, a terminat cu media 9,64 Facultatea de Medicina din Timisoara si a ajuns in Franta - la 2.000 de kilometri distanta de Romania - cu un Logan, condus de tatal sau, Petru, in varsta de 80 de ani.

In Franta exista un numar foarte mare de medici romani, printre care si chirurgul Sorin Vartolomei, plecat din tara inca din 1990. Acesta lucreza acum in Spitalul „Saint Georges“, orasul Nice, si spune ca exista o mare criza de medici in Hexagon. „In Franta este o penurie de medici in acest moment, iar faptul ca un medic din Romania ajunge intr-un sat de-aici este un lucru normal, in conditiile in care putinii medici francezi vor sa lucreze in marile orase“, spune medicul chirurg Sorin Vartolomei. Acesta a plecat in conditii mult mai dificile din Romania decat Lucian Popoviciu si crede ca medicii care sunt acum in Romania si vor sa lucreze in alta tara au acum sanse infinit mai mari decat aveau cei din generatia sa.

Chirurgul din Nice spune ca atat Lucian Popoviciu, cat si alti medici romani au acum o sansa imensa. „Este foarte simplu pentru ei sa se angajeze, fata de cum a fost pentru mine. Acum e suficient sa faca o cerere catre prefectura, si se pot angaja cu diplomele din Romania“, mai spune Vartolomei. Despre beneficiile financiare, chirurgul din Nice explica: „Castigul este variabil, iar pentru un medic de la tara este de minimum 2.500 de euro. Insa, in functie de numarul de pacienti si de orele pe care le lucreaza, ar putea sa ajunga si la 6.000 sau chiar 9.000 de euro pe luna“, anticipeaza Vartolomei.

EvZ