Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat vineri planul “Speranta pentru suburbii”, menit sa combata cauzele revoltelor care au dus la declararea starii de necesitate in 2005: somajul din suburbiile marilor orase, discriminarea imigrantilor din aceste cartiere marginase (majoritatea arabi) si ciocnirile dintre locuitori si politie. “Voi reinventa orasul”, a declarat Sarkozy, facand referire la planul pentru suburbii. Presedintele a aratat ca in urmatorii trei ani autoritatile vor mobiliza 4.000 de politisti in 200 de unitati teritoriale din cadrul cartierelor cu o rata mare a criminalitatii. “Vom pune capat legii bandelor de infractori, a legii tacerii si a traficantilor”, a spus Sarkozy.

Masurile prevad si investitii in educatia tinerilor din suburbii, de care vor beneficia 100.000 de elevi, fata de cei 250.000 despre care amintea Sarkozy in campania electorala prezidentiala. Statul francez va infiinta in jur de 30 de “internate de excelenta” pentru copiii din cartierele defavorizate si va oferi sprijin financiar tinerilor cu varste de pana la 26 de ani. Pentru a pune capat izolarii acestor cartiere fata de centrul marilor orase, Sarkozy a promis disponibilizarea a jumatate de miliard de euro, in vederea dezvoltarii transportului in comun. Cat despre celelalte obiective ale proiectului, Sarkozy a precizat ca, pana in vara lui 2008, guvernul condus de François Fillon urmeaza sa gaseasca o solutie de finantare.

Planul “Speranta pentru suburbii” a fost conceput de ministrul pentru afaceri urbane, Fadela Amara, o activista de origine algeriana pentru drepturile minoritatilor, prin numirea careia presedintele Sarkozy a dorit sa ilustreze deschiderea guvernului catre minoritatile din Franta.

Cotidianul