Vineri, 8 februarie, la ora 13.00, la sediul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ din Bucuresti incepeau alegerile pentru posturile de decan si prodecani ai Facultatii de Medicina, precum si pentru reprezentantii facultatii in senatul universitatii. Reprezentanti care urmeaza sa aleaga in curind, alaturi de cei ai celorlalte facultati din UMF, un nou rector.

Inainte insa ca alegerile sa fie demarate, iar primele buletine de vot sa fie introduse in urnele de vot, Cotidianul a intrat in posesia unei liste cu 43 de nume: 37 de candidati pentru locurile din senat si sase pentru cele de la decanat. Cind mai era o jumatate de ora pina la inceperea alegerilor, am fotografiat si am filmat lista respectiva, alaturi de ecranul televizorului, pentru a se putea observa ceasul din programele Realitatea TV. Sapte ore mai tirziu, cind alegerile s-au incheiat, 41 dintre cei 43 de candidati de pe lista respectiva obtinusera posturile dorite.

Dupa cum ne-au declarat surse din UMF, aceasta lista a inceput sa circule inca de joi, fiind distribuita celor care au votat in Consiliul Facultatii de Medicina pentru posturile de decan, prodecani si senatori. Pentru ca in total erau peste 80 de candidati, listele contineau atit numele celor care trebuie alesi, cit si numarul de ordine al acestora pe buletinele de vot.

In centrul listei pentru senat se afla actualul rector, Florian Popa, senatorul PSD Sorin Oprescu, dar si presedintele Comisiei de Etica a UMF, Mircea Diculescu, cel care l-a gasit pe Oprescu vinovat doar de mici neglijente in cazul masluirii dosarului de profesor universitar. De asemenea, pe aceeasi lista figureaza si profesorul Ionel Sinescu, care a fost si el anchetat de Comisia de Etica pentru plagiatul unor carti, dar verdictul acesteia a fost ca nu este vinovat, deoarece cartile au fost realizate in scop didactic. Celor doua cadre didactice implicate in scandaluri de frauda intelectuala li se alatura ca senator UMF si fostul ministru al Sanatatii Mircea Beuran, la rindul sau acuzat in urma cu citiva ani de a fi plagiat o serie de carti medicale. Alte nume de pe lista iesita cistigatoare in alegeri mai sint Adrian Streinu Cercel, Bogdan Marinescu, Eugen Bratucu, Daniela Ion sau Victor Stoica, acela care a cistigat functia de decan al Facultatii de Medicina.

„Lista nu imi apartine. Stiu insa ca a fost alcatuita de un grup ce a facut un lobby mai serios. Au fost vreo trei astfel de liste, nu una singura, iar mai multi candidati se aflau pe toate listele“, ne-a declarat actualul rector al UMF, Florian Popa. Nefiind pe lista respectiva, personalitati ale lumii medicale, precum profesorii Irinel Popescu si Mircea Cinteza, nu au mai intrat in senatul UMF. „Am auzit de liste, dar nefiind un lucru interzis, nu am ce sa comentez. Problema se pune asupra competentei persoanelor care s-au ales in final pe baza acelor liste, pentru ca astfel a mers in senat o grupare de o calitate problematica, in timp ce altii, de o calitate profesionala mai buna, nu au fost alesi“, spune profesorul Cinteza.

Cotidianul