O persoana care vrea sa isi cunoasca genomul in intregime poate deja sa o faca. Cu pretul a 300.000 de dolari. Acum, compania Pacific Biosciences dintr-un parc industrial din Silicon Valley, California, lucreaza la o masinarie de insiruire a ADN-ului care, pina in 2013, ar putea decripta intreaga structura genetica a unui individ in citeva minute si pentru mai putin de 1.000 de dolari, informeaza „New York Times“.

Pacific Biosciences este doar un nou intrat in cursa incinsa pentru „genomul de 1.000 de dolari“ - o adevarata goana dupa aur in care competitorii ameninta sa clatine actuala piata de un miliard de dolari destinata aparatelor ce realizeaza secvente de ADN sau citesc genomi. In schimb, compania din Silicon Valley a atras niste investitori cu influenta si este privita cu ochi buni de o serie de experti. „Ei aduc tehnologia care va spulbera tot, fiind mult mai buna decit a altora“, a prezis Elaine R. Mardis, codirector al centrului de analize genomice de la Universitatea Washington din Saint Louis.

Daca pretul pentru descifrarea genomului va scadea sub 1.000 de dolari, oamenii vor afla ce boli le ameninta viata sau ce medicamente le sint cele mai potrivite. Totodata, prin decodificarea tumorilor bolnavilor de cancer, medicii ar putea gasi metode eficiente de atac. Pentru a imboldi acest efort, guvernul federal american a inminat in jur de 35 de subventii in valoare de 56 de milioane de dolari unor companii si universitati. Pacific Biosciences s-a ales cu 6,6 milioane.

Totodata, fundatia non-profit X Prize a pus la bataie 10 milioane de dolari pentru prima echipa care va dezlega 100 de genomi umani in zece zile, ceea ce inseamna 10.000 de dolari pe genom. Sase companii si grupuri academice s-au inscris pina acum in aceasta competitie.

Industria a fost dominata multa vreme de Applied Biosystems, care a vindut sute de dispozitive menite sa dea sens secventelor de ADN, de cite 300.000 de dolari fiecare, Proiectului Genomului Uman, finantat din bani publici, si grupului Celera Genomics, pentru decodificarea primilor doi genomi umani, anuntata in 2000.

Dar noi-veniti precum Illumina si 454 Life Sciences au inceput deja sa farimiteze vinzarile Applied Biosystems prin aparate mai rapide si mai ieftine. Totodata, noua companie publica Helicos BioSciences si-a anuntat prima comanda vinerea trecuta, tragind valul de pe un dispozitiv care va decripta genomul uman pentru 72.000 de dolari. Iar compania privata Intelligent Bio-Systems are pe rol pina la sfirsitul anului o asemenea masinarie de 10.000 de dolari.

Cotidianul