Reteta ideala a castigului garantat din investitiile pe piata de capital nu a fost inca descoperita, desi, de-a lungul timpului, specialistii au incercat sa gaseasca zeci de variante. Analize tehnice bazate pe istoricul pretului sau analize fundamentale care sa reflecte potentialul companiei s-au demonstrat de multe ori inutile sau lipsite de importanta in situatii de criza si de panica.

Brokerii si analistii din piata de capital romaneasca sustin ca cea mai buna cale pentru o investitie intr-un emitent bun si intr-un moment bun este imbinarea acestor doua metode.

Analiza fundamentala (AF) este cea care asigura filtrarea emitentilor si gasirea acelor companii solide, cu potential de profit pe termen mediu si lung sau, din contra, care nu au indicatori buni. De cealalta parte, analiza tehnica (AT) indica momentul cel mai bun in care investitorul poate intra la cumparare sau in care poate sa isi lichideze pozitiile.

"Sunt doua elemente care, impreuna, ajuta foarte mult. Cu analiza fundamentala fac selectia, iar cu cea tehnica aleg momentul. Este gresita punerea in opozitie a acestora sau intrebari de genul in ce procente este folosita una dintre ele intr-o investitie. Ele merg mana in mana, sunt complementare si, impreuna, pot aduce beneficii importante", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

"Folosind analiza fundamentala, investitorul gaseste companiile bune, in care sa aiba incredere si isi creeaza criteriile de precautie. Aceasta arata pentru ce o alegi, ce beneficii (profit, dividende) poti avea, sau din contra, poti vedea ce emitenti din portofoliul tau dau randamente proaste. De asemenea, este foarte important sa stii sa alegi momentul cand sa cumperi sau sa vinzi.

De multe ori, piata poate fi supracumparata sau supravanduta. Analiza tehnica este de mare ajutor in acest sens, ea da indicii si chiar semnaleaza momentul cand actiunea se apropie de un punct de intoarcere (un canal ascendent sau descendent)", a mai spus brokerul de la IFB Finwest.

AF arata unde, AT arata cand

Deseori, in momentele in care panica guverneaza investitorii, datele fundamentale ale unei companii pot fi lasate la o parte. Astfel, sunt cazuri cand o actiune buna, solida inregistreaza deprecieri importante, desi analiza fundamentala nu ar da astfel de semnale.

"In aceste cazuri, functioneaza principiile analizei tehnice, care vine sa traseze un comportament psihologic al unui emitent printr-un grafic. Asta recomand clientilor, sa se uite atent in functie de ambele elemente", ne-a mai explicat Chisu. "In Romania nu se acorda inca foarte mare importanta analizei tehnice.

Si aceasta si analiza fundamentala sunt foarte importante, se completeaza reciproc si sunt utile in aspecte diferite. Analiza fundamentala ne da cifre, iar cea tehnica ne ajuta sa vedem momentul cel mai bun. Ideal ar fi folosirea combinata a acestor elemente", crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Curierul National