Proclamarea independentei Kosovo se regaseste pe prima pagina a ziarelor straine. The Economist atrage atentia ca cel mai nou stat pe harta Europei risca sa devina dependent de msiunile internationale si sa se transforme intr-un protectorat al Uniunii Europene, iar International Herald Tribune considera ca anuntul independentei provinciei Kosovo marcheaza dezmembrarea finala a fostei Yugoslavii.

Cotidianul sarb Blic, citat de Rador, remarca faptul ca premierul Vojislav Kostunica a subliniat ca Belgradul nu va recunoaste niciodata falsul stat si a etichetat declaratia de independenta "o umilinta" pentru Uniunea Europeana. The Guardian aminteste ca Serbia a fost tot timpul sustinuta de Rusia, care a legat independenta Kosovo de diverse probleme, de la amplasarea scutului american anti-racheta in Europa pana la viitorul altor regiuni secesioniste. "Uniunea Europeana va fi supusa unui test, iar capacitatea acesteia de a trata pe plan militar sau politic cu noul stat ar putea fi incerta" - mai noteaza publicatia.

Moscow Times citeaza un comunicat al Ministerului de Externe rus prin care cere ONU si misiunii NATO in Kosovo sa anuleze decizia autoritatilor de la Pristina. USA Today aminteste ca presedintele american George Bush considera ca statutul Kosovo trebuie reglementat in beneficiul stabilitatii Balcanilor, insa atrage atentia ca administratia de la Washington nu a comentat imediat "anuntul istoric"facut de Pristina.

Publicatia portugheza Publico, citata de Rador, mentioneaza ca seful diplomatiei portugheze, Luis Amado, a recunoscut ca Uniunea Europeana a dat de inteles ca "statutul final al Kosovo este independenta". The Times noteaza ca cel mai tanar stat european a divizat Uniunea Europeana si va da ocazia Rusiei sa isi foloseasca dreptul de veto pentru ca provincia Kosovo sa nu fie admisa in ONU.