Peste 1.200 de militari, jandarmi si politisti romani sunt detasati in misiuni de mentinere a pacii in teatrele de operatiuni din strainatate. Directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, crede ca "fara aceste participari, Romania ar fi invizibila pe plan international".

Trupe romanesti

Participarea la misiuni in strainatate este, in opinia lui Iulian Fota, "singura modalitate de a castiga prestigiu international si de a consolida relatia dintre state". Romania are in

prezent peste 1.200 de militari, jandarmi si politisti detasati in misiuni de mentinere a pacii in teatrele de operatiuni din strainatate.

Iulian Fota considera ca, avand in vedere ca "nu exista proiecte ale Ministerului de Externe solide, ca sunt probleme cu reformele interne, iar credibilitatea tarii este slaba, fara aceste participari Romania ar fi invizibila pe plan international".

Contingentul romanesc cel mai numeros este in Afganistan, unde Romania are 566 de militari. In Irak sunt circa 400 de militari romani care actioneaza in cadrul Operatiunii "Iraqi Freedom". In Kosovo, 86 de militari actioneaza in misiunea KFOR, condusa de NATO. Lor li se adauga 115 jandarmi si 67 de politisti, prezenti acolo inca din 1999, care actioneaza sub egida ONU. Romania este prezenta cu trupe si in Bosnia-Hertegovina, Timorul de Est, Republica Democrata Congo, Haiti si Macedonia.

Autoritatile romane, decise sa nu recunoasca independenta Kosovo, au hotarat totusi mentinerea trupelor de militari si jandarmi in provincie. Atitudinea aparent oscilanta a Romaniei este vazuta de Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, ca rezultat al faptului ca "pe de-o parte, Romania trebuie sa fie un bun membru al UE, iar pe de alta este ingrijorata de o situatie care s-ar putea constitui intr-un precedent".

In acelasi sens, Michael Radu, cercetator la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia, ne-a explicat ca mesajul pe care il trimite Bucurestiul prin mentinerea trupelor in Kosovo este "in principiu, acelasi ca si cel dat de celelalte tari din UE care refuza recunoasterea «Republicii Kosovo», anume ca, desi este o idee periculoasa si «ilegala», Romania ramane solidara cu aliantele fata de NATO si UE."

Romania Libera