EVZ: Ieri, Parlamentul Romanieia adoptat o declaratie prin care nurecunoaste independenta Kosovo,in timp ce presedintele a declarat caeste un stat ilegal, si Romania isiretrage diplomatii din Kosovo.Interpretati aceste actiuni cagesturi de ostilitate?

Fatmir Sejdiu:Nu, noi credemca Romania va putea sa-si faca oimagine corecta asupra realitatii.Desigur, nu este bine pentru noi saprimim un astfel de raspuns dinpartea Romaniei, dar credem caromanii isi vor da seama ca viitorulKosovo este in aceasta formulacare este sustinuta de comunitateainternationala. Pentru ca aceastaeste perspectiva tuturor cetatenilorsi vrem o cooperare buna cupoporul roman si cu autoritatileRomaniei ca si cu celelalte tari.Avem o cooperare excelenta cu tarile vecine si speram sa avem astfelde relatii in viitor si cu Serbia.

Totusi, este o situatie destul decomplicata. Romania este membruin UE si in NATO, organizatii din caremajoritatea membrilor au anuntatca vor recunoaste independenta.Daca Romania decide sa-si pastrezepozitia, ce strategie aveti?

Aceasta este problema Romaniei,si Romania va trebui sa examinezeacest lucru. Noi ne vedemviitorul in interiorul Uniunii Europenesi dam o mare valoare recunoasterii independentei de catrestatele membre ale acestei organizatii. Si abia asteptam sa primimsi alte recunoasteri. Trebuiesa spun, din nou, ca semnalelenoastre vor fi intotdeauna pozitivein ceea ce priveste comunicarea sicooperarea cu Romania. Si datfiind ca Romania este membru alUniunii Europene, cred ca vomface parte din acelasi organism.

Ati trimis o scrisoare autoritatilordin Romania. Care este continutulacelei scrisori?

Am scris in acea scrisoare aceleasi lucruri ca si in cele trimisecatre alte tari, i-am informatdespre declararea independentei sile-am spus despre intentiile noastrede a construi un stat democratic,o tara cu perspective pentrutoti cetatenii sai. Ne-am reiteratsustinerea pentru planul Ahtisaarisi am spus ca Kosovo este uncamin pentru toti cetatenii.

Reprezentantii minoritatii maghiaredin Romania au cerut recunoasterea independentei pentruKosovo. In Romania exista o regiunein care majoritatea covarsitoarea populatiei este de etnie maghiara,iar liderii lor politici au cerutde mai multe ori autonomia aceleiregiuni. Credeti ca felul in care Kosovoa devenit independent poate fiun model pentru acea regiune?

Nu sunt la curent cu aceastasituatie, dar as vrea sa spun ca Kosovoeste un caz sui generis. A fostprivit astfel si de catre domnulAhtisaari si de catre toata lumeademocratica. Asadar, Kosovo nupoate servi ca precedent pentrunimeni altcineva.

Vreti sa va imprieteniti cu Romania?

Categoric, cunosc destul demulti romani si chiar eu insumiam avut placerea sa vizitez Universitateadin Craiova si imi faceplacere sa va mai spun ca am cititdestul de multa literatura juridicaromaneasca.

Evenimentul Zilei