Ca sa-si recupereze in sase luni o casa sau un teren nationalizat, proprietarii trebuie sa plateasca minimum 25 la suta din valoarea de piata a bunului revendicat. Aceasta este taxa minima perceputa de recuperatorii de imobile nationalizate si incasata legal drept „consultanta juridica”. Recuperatorii isi racoleaza clientii telefonic, pe baza informatiilor furnizate chiar de juristii din Primaria Capitalei.

Datele puse de acestia la dispozitia firmelor specializate in recuperatoare de imobile nationalizate contin atat numele, prenume, adresa si numarul de telefon al celui care a depus notificarea in baza Legii 10/2001, cat si statutul juridic al casei sau terenului, inclusiv situatia lui actuala (liber de sarcini, vandut sau inchiriat). Informatiile astfel obtinute sunt transmise de recuperatori potentialilor clienti pentru a le castiga increderea, dar si pentru a le demonstra cat este de influenta firma. „Ati depus la Primaria Capitalei notificari pentru restituirea imobilelor din strazile.... Vrem sa va oferim consultanta juridica pentru a intra cat mai repede in posesia acestora. Fara ajutorul nostru nu aveti nici o sansa sa vi le recapatati."

Cei din Primaria Capitalei sustin ca aleg dosarele dupa calculator. In realitate sunt rezolvate doar cele in care exista contract cu o firma sau cu un avocat. Nu putini sunt cei care apeleaza la astfel de firme sustinand ca au fost impinsi chiar de cei din Primaria Capitalei.

Integral in Gandul.