La doi ani de la noaptea cutitelor lungi, in care a fost debarcat din functii, Adrian Nastase revine in conducerea PSD. El a fost ales ieri, cu majoritate de voturi, presedinte al Consiliului National, invingandu-l pe contracandidatul sau, Dan Mircea Popescu.

Jurnalul National

PSD contra PSD. Asta s-a vazut, vineri, la sedinta Consiliului National al PSD. O lupta interna inversunata, reluata cu vehementa la fiecare sedinta mai largita a partidului, dupa nenumarate tentative de a ingropa securea razboiului, de ochii lumii. Liderii PSD nici nu au incercat macar sa-si ascunda ura pe care o nutresc unii fata de altii, Geoana fata de Nastase, Iliescu fata de Geoana, Hrebenciuc fata de Mitrea, Mitrea fata de Dragnea s.a.m.d.

Mircea Geoana a incercat sa-l convinga pe Adrian Nastase sa renunte la candidatura la presedintia Consiliului National, promitindu-i ca, in schimb, va avea libertatea sa se exprime public in numele partidului.Geoana, sustinut de Hrebenciuc si Ilie Sirbu, i-a amintit lui Nastase ca are probleme de imagine si probleme nerezolvate cu Justitia, referindu-se la dosarele de coruptie pentru care este cercetat la DNA. “Voi credeti ca voi nu puteti sa aveti probleme, ca voua nu vi se pot face dosare?”, a replicat Nastase, refuzind propunerea lui Geoana.

Totodata, Iliescu a propus ca, indiferent de rezultatele votului, sa fie cooptati in Biroul Permanent de Conducere atit Adrian Nastase, cit si contracandidatul sau, Dan Mircea Popescu. In plus, Iliescu a derut ca si Alexandru Athanasiu, fostul presedinte al Consiliului National, sa fie cooptat in BPN, pe motiv ca acesta a avut merite deosebite in nasterea partidului, ca urmare a fuziunii cu PSDR. In acel moment, Geoana a reactionat, avind in mina un microfon deschis: “Pai atunci de ce mai facem alegeri?!”. A continuat apoi, deschizind un schimb de replici cu Ion Iliescu, in rumoarea iscata in sala.

Cotidianul

Pe tot parcursul zilei, cuvantul de ordine a fost „strans". Foarte putini pesedisti riscau estimari, iar fiecare tabara il dadea castigator pe favoritul ei. Solicitat sa faca un pronostic, Viorel Hrebenciuc declara: „Nu fac pronosticuri. Nu se stie". Cu toate acestea, la inceputul zilei, marea majoritate a pesedistilor il dadea drept favorit pe Dan Mircea Popescu, cu rezerva ca „nu poti sa stii, e prea strans". „Se joaca", spunea un lider social-democrat.

Adevarul

Mircea Geoana a suferit o infrangere usturatoare incercand sa-l impuna in fruntea Consiliului National pe Dan Mircea Popescu. Desi putina lume ii mai dadea sanse lui Adrian Nastase sa revina la varful PSD, fostul premier, sustinut de Ion Iliescu, a castigat ieri presedintia Consiliului National (CN) al PSD. El l-a invins pe Dan Mircea Popescu, obtinand 418 voturi fata de 202, cate a primit contracandidatul sau. La scurt timp dupa anuntarea victoriei sale, Adrian Nastase a convocat forurile de conducere ale CN pentru pregatirea alegerilor locale.

Romania libera

Dupa tentative de reforma inceputa in urma cu trei ani, majoritatea din PSD a decis ca a venit vremea restauratiei si ca partidul trebuie condus de Iliescu, Nastase, Mitrea, Hrebenciuc si Octav Cozmanca. Adrian Nastase a castigat pe fondul nemultumirilor din PSD fata de scaderea in sondaje, scadere pusa pe seama lui Geoana. Au contat si disensiunile aparute intre Geoana si diversi lideri PSD precum Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Titus Corlatean, Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Marian Vanghelie si Radu Mazare. Cea mai importanta mana de ajutor pentru Nastase a venit din partea lui Ion Iliescu. Pledoaria acestuia pentru „strangerea tuturor fortelor care au fondat acest partid“ si avertismentul sau ca, dupa trei ani de opozitie, „partidul, in loc sa creasca, a scazut“, a contat enorm in mentalul PSD-istilor dezorientati.

In discursul sau, Nastase a laudat pe un ton monoton realizarile guvernului pe care l-a condus: integrarea in NATO, UE, reducerea inflatiei, cresterea economica s.a.m.d. El le-a cerut PSD-istilor sa nu se lase dominati de frica. Frica de Basescu, frica de dosare penale. El a repetat cuvantul „frica“ de zeci de ori si i-a asigurat pe PSD-isti ca nu trebuie sa le fie teama ca, odata revenit, se va razbuna sau va stopa modernizarea partidului. Nastase a insistat pe cartea victimiza rii, declarand ca nu este vinovat si ca dosarele de la DNA sunt comandate politic de la Cotroceni.

Evenimentul Zilei

Mircea Geoana n-a reusit sa-i convinga pe sefii organizatiilor locale PSD sa sustina la Consiliu mult anuntata motiune de cenzura. Un adversar al motiunii, Ion Iliescu a luat initiativa si le-a propus delegatilor sa voteze ca partidul sa-si ia o perioada „de reflectie”, de doua-trei saptamani, in care sa intoarca pe toate fetele costurile si beneficiile unui astfel de gest politic. A fost practic semnalul ca motiunea visata de Geoana a fost ingropata. Geoana nu a protestat. Stia care ar fi fost reactia salii.

Gandul